Korzystamy
Konferencja o kulturze jedzenia z firmą Kuchnie Świata
P. Dariusz Richter z firmy Kuchnie Świata przeprowadził w naszej szkole konferencję, w której wzięli udział członkowie grupy projektowej.
Kuchnia USA
Kiedy myślimy o jedzeniu w Stanach Zjednoczonych, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to fast foody – tłuse, niezdrowe burgery, frytki, hot-dogi i pizza. Jednak nic bardziej mylnego. Warto przeniknąć przez warstę stereotypów i poznać potrawy charakterystczne dla kuchni Amerykańskiej.
Kuchnia turecka jako spoiwo relacji międzyludzkich
Turcja – kraj kontrastów, niepokojów społecznych, arena walk o niepodległość wielu nacji, dawna potęga światowa, osłabiona wieki temu przez różnice wewnętrzne. Jednym słowem – państwo, które swoją strukturą przypomina swoją własną, narodową potrawę, kebaba.
Z wizytą u grekokatolików
Nasza „grupa projektowa” odwiedziła grekokatolicką Cerkiew i monaster Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny w Warszawie zakonu ojców bazylianów. Spotkaliśmy się z jednym z zakonników tej wspólnoty, który opowiedział nam o swoim wyznaniu.