Wypieki

  • Wielkanocna Pascha

    To już kolejne nasze spotkanie przy wspólnym stole - tym razem coś klasycznego :)

    Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska, przygotowywana z twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Te ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt... Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy.

  • Kolejna odsłona poznawania różnych kultur

    Uczniowie najpierw dowiedzieli się w jaki sposób zaparzyć herbatkę po arabsku, a następnie z werwą wzięli się do pracy, by na końcu móc skosztować napoju rodem ze wschodu.

    Dodatkowo wykonaliśmy tureckie ciasteczka. I chociaż pewności nie mamy czy w Turcji są one rzeczywiście popularne, to na pewno w swoim kształcie nawiązują do wspomnianego kraju, jak i całej kultury arabskiej.

  • Pieczemy pączki

      Nasza szkoła po raz kolejny brała udział w akcji organizowanej przez Zakon Braci Mniejszych Kapucynów.
    Na kiermaszu „Pączkujemy dla Afryki” sprzedawane były świeże pączki usmażone własnoręcznie przez uczniów klasy Vb i część uczniów klasy III gimnazjum w ramach projektu "Młody Asyż".

  • IMG_20181114_144125.jpg

    Pita

    Pierwszy wypiek - Pieczywo pita (z greckiego - 'pita' to placek).

  • received_1928963174080313[1].jpeg

    Baklawa

    Drugie spotkanie z kuchnią wschodu
    ​Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich.