Działamy
01. Z łykiem słowackiej Kofoli i wirtualnymi haluszkami - zaczynamy!
Zaczynamy smakami naszego najbliższego sąsiada: Słowacji. Przy okazji krótkie wprowadzenie o kościołach reformowanych.
02. Prawosławie, Ukraina i słonecznikowa chałwa
Mieliśmy jechać do Lwowa. Własnie dziś. Mieliśmy poznawać jego wielokulturową historię i przywieźć słynne ukraińskie smakołyki. Ale nie pojechaliśmy - z powodu epidemii odry. Na pociechę zrobiliśmy chałwę z ziaren słonecznika, jaką robi się własnie na Ukrainie.
03. Chanukija z owoców
Z okazji żydowskiego święta Chanuki, które w tym roku przypadło na poczatek grudnia, poznaliśmy jego genezę, zapaliliśmy chanukowe świece, słuchaliśmy chanukowych opowieści, zagraliśmy w dreidl - bączek chanukowy i posmakowaliśmy chanukowych specjałów,a jeden nawet sami wykonaliśmy
04. Dzień Piernika i pięknego języka
15. grudnia postanowiliśmy urządzić w szkole piernikowy dzień. A ponieważ 2 dni później wypada Dzień bez Przeklinania, przyszło nam do głowy, by te dni połączyć. Co z tego wyszło, zobaczcie sami
05. Stół wigilijny w naszej szkole
Poznając inne tradycje religijne i kulinarne, nie zapominamy też o swoich. Wiadomo, że w naszej, chrześcijańskiej kulturze, najważniejszy jest stół wigilijny. Współtworzyliśmy go w naszej szkolnej wspólnocie - zarówno "artystycznie", jak i całkiem realnie
06. Kutia - ekumeniczna potrawa świąteczna
Potrawa, która łączy rozłączonych braci :) Kutia.
07. Stół i drzwi na Święto Objawienia Pańskiego
Przy okazji Święta Objawienia Pańskiego przypomnieliśmy sobie lokalne zwyczaje kulinarne i wyjaśniliśmy znaczenie oznakowania drzwi domów podczas wizyty duszpasterskiej. Dowiedzieliśmy się też o innych oznaczaniach drzwi, w judaizmie, czyli o mezuzach
08. Ikony
Ikona, rzeczywistość bogatsza niż tylko obraz
09. Bułgarskie wakacje
Kilka osób z naszej grupy odwiedziło w czasie wakacji Bułgarię. Niektórzy jednak nigdy w tym kraju nie byli, postanowiliśmy więc urządzić bułgarskie popołudnie, w czasie którego powspominamy, pokażemy pamiątki, a nawet podzielimy się bułgarskimi smakołykami. Jak się okazało: w bułgarskich kolorach narodowych.
10. Walentynkowy stół pełen warzyw
Tym razem zadbaliśmy nie o własny stół. Zainspirowani akcją koła "Caritas" prowadzonego przez naszą koordynatorkę projektu, postanowiliśmy przygotować stół naszych rówieśników z Kongo i w same Walentynki zorganizowaliśmy zbiórke nasion warzyw dla placówki misyjnej.
11. Tłusty Czwartek
Pączki, pączusie, pączuszki! I, naturalnie, chrust - tłustoczwartkowej tradycji także i w naszej grupie musiało stać się zadość.
12. "Uszy Hamana" i inne przyjemności święta Purim
Purim to jedno z najbardziej radosnych świąt judaizmu. Ma ono nie tylko swoje potrawy, z najsłynniejszymi hamantaszami, ale i inne rytuały, w których uczestniczyliśmy przeprowadzając warsztaty w szkole. Naprawdę: działo się!
13. Przaśniki
Chrześcijańska Wielkanoc i żydowska Pascha wiążą się z sobą bardzo ściśle. W tym roku także Wielki Tydzień z Triduum Paschalnym spotkał się ze Świętem Przaśników, bo i tak określana bywa Pascha. Dlaczego? O tym były nasze warsztaty.
14. Tabbouleh - przysmak kuchni libańskiej
Tym razem odbyliśmy kulinarną podróż na Bliski Wschód. Sałatka, którą przygotowaliśmy, wywodzi się z Libii, ale jest popularna w całym rejonie.
15. Stół Słowa Bożego
W Tygodniu Biblijnym raczyliśmy się najpiękniejszymi fragmentami Pisma św. - za ich przygotowanie i podzielenie się dziękujemy "Młodemu Asyżowi Instal-Leśna". Inspirując się ich doświadczeniami urządziliśmy też maraton czytania Ewangelii wg św.Jana
16. Kuchnia buddyjska
W arkana kuchni buddyjskiej wprowadziła nas jedna z uczestniczek naszego projektu, Oliwia
17. Smaczny, zdrowy, kolorowy: hummus cieciorkowy
Ostatnia przyrządzona przez nas potrawa, sałatka tabbuleh, pobudziła nasz apetyt na orientalne smaki. Tym razem postanowiliśmy przyrządzić pastę z ciecierzycy: hummus.
18. Tradycyjne świąteczne potrawy kuchni żydowskiej
Trochę teorii w formie prezentacji o kuchni żydowskiej
19. Norweski świąteczny stół
Tym razem Karola zabiera nas na północ, do Norwegii. Niektóre świąteczne potrawy nieco nas zszokowały!
20. Wyobrażenia Matki Bożej w różnych kulturach
Wyjątkowo może nie o potrawach i stole, lecz czy na pewno nie? Przecież to ona dbała o stół w Nazarecie, ona była karmicielką Syna Bożego. A zatem zobaczmy jak Bożą Rodzicielkę wyobrażają sobie i czczą w różnych częściach świata.