Działamy
Święto Zmarłych na świecie
Jesienna aura to w Polsce czas zadumy i refleksji, szczególnie dla ludzi odwiedzających cmentarze w Uroczystość Wszystkich Świętych czy w tzw. Zaduszki. Modlimy się wtedy za zmarłych, przynosimy kwiaty, zapalamy znicze na grobach naszych bliskich.
Mikołajki
6 grudnia to oczywiście Mikołajki, co roku obchodzone w naszej szkole z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego. My też nie mogliśmy pozostać obojętni wobec tej pięknej tradycji. Było miło, sympatycznie i smacznie – dla grzecznych łasuchów mieliśmy pyszne ciasteczka przez nas upieczone.
Chanukija w naszych oknach
Chanukowe światło zapłonęło w oknie naszej szkoły i w naszych domach. Tym małym gestem chcieliśmy podkreślić jedność z naszymi koleżankami pochodzenia żydowskiego, z którymi razem uczymy się w szkole. Chanukija to dar jednej z nich.
Wywiad Shalom!
Nasza szkoła uczy nas tolerancji, ponieważ na co dzień stykamy się z osobami innych kultur, narodów i wyznań. Aktualnie mamy też dwie koleżanki pochodzenia żydowskiego. Z jedną z nich udało nam się zamienić kilka słów w ramach projektu „Oblicza Dialogu”.
Dzień Świętej Łucji – Święto Światła
13 grudnia ubieraliśmy się zawsze na czarno upamiętniając rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, ale w tym roku wprowadziliśmy w naszej szkole „dzień biały” – z racji świętowania Dnia Św. Łucji (Święta Światła), dzięki której, jak mówią przekazy, zło zostało pokonane, a zamiast ciemności nastało ŚWIATŁO.
Szkolne Spotkanie Herbaciane
W piątek 14 grudnia zorganizowaliśmy małe Szkolne Spotkanie Herbaciane. Było ono okazją do podzielenia się z naszymi rówieśnikami wiedzą zdobytą indywidualnie, a także uzyskaną podczas warsztatów herbacianych w Muzeum Manggha.
Tradycje Bożonarodzeniowe na świecie
Ostatni tydzień nauki w szkole przed świętami Bożego Narodzenia to dobra okazja, by poznać różne tradycje świętowania zarówno w różnych regionach Polski, jak i świata.
Nasza grupa projektowa podzieliła się na małe sekcje i po zebraniu materiałów, przygotowaniu prezentacji, przeprowadziła lekcje uczniowskie na temat tradycji bożonarodzeniowych w różnych regionach Polski i świata (m.in. Christmas w Ameryce, Navidad w Hiszpanii)
Kolędujemy przy wspólnym stole
Dzień 21 grudnia 2018 r. był dla naszej społeczności szkolnej Dniem Patrona Szkoły – A. Mickiewicza. Jednocześnie był to dzień klasowych Wigilii i wspólnego kolędowania. 10 stycznia natomiast włączyliśmy się w przygotowania Szkolnego Kolędowania z udziałem uczniów, rodziców, nauczycieli, pracowników szkoły i nie tylko.
Dołączamy do Orszaku Trzech Króli i… pieczemy szczodraki
Uroczystość Trzech Króli to jedno z najważniejszych świąt w starożytnym Kościele - Epifanii - ukazania się Boga całemu światu. Uroczystość, której niezwykle wspólnotowy, ekumeniczny i wielokulturowy charakter odkrywamy dzisiaj.
Witaj Ukraino - mаланка i inne ukraińskie zwyczaje, także kulinarne, w relacji naszego szkolnego kolegi
W naszej szkole uczy się kilka osób pochodzących z Ukrainy. Jedną z nich jest Vlad, który zgodził się na krótki wywiad. Opowiedział w nim m.in. o mаłance, czyli radosnym powitaniu Nowego Roku w obrządku prawosławnym i grekokatolickim. Zgodnie z kalendarzem juliańskim wypada on 13 dni później niż w przyjętym powszechnie (również w naszym kraju) kalendarzu gregoriańskim.
Ferie – kulinarna relacja z podróży do Panamy
Ferie to dla niektórych z nas czas wyjazdów, podróży, nawet tych dalekich. Relację z jednej z nich zawdzięczamy Weronice, która miała szczęście uczestniczyć w Światowych Dniach Młodzieży w Panamie. Wrażeniami podzieliła się z nami na jednym ze spotkań. O ŚDM pisać tu nie będziemy, ale zamieścimy kilka słów o panamskiej kuchni. Zwiedzanie bowiem to też próbowanie lokalnych przysmaków i szukanie nowych doznań kulinarnych.
I Szkolne Slajdowisko - Zwyczaje pogrzebowe ludu Tana Toradża na Sulawesi
We wtorek 29.01. ruszyliśmy z pierwszym szkolnym slajdowiskiem. Zaprosiliśmy na nie wszystkich chętnych uczniów naszej szkoły - XLII Liceum Ogólnokształcące w Krakowie Wstęp był wolny również dla gości. Tematem spotkania były „Zwyczaje pogrzebowe ludu Tana Toradża na Sulawesi”. Spotkanie poprowadziła współpracująca z nami p. Anna Manczyk zawodowo ceniony geograf, a prywatnie podróżniczka.
Przez żołądek do serca –Walentynki
14 lutego, jak pewnie większość z Was, uczestniczyliśmy w serduszkowym zawrocie głowy. Dzień Św. Walentego świętowaliśmy na różne sposoby. Niektórzy z nas prowadzili lekcje uczniowskie o tradycjach walentynkowych. Było więc trochę wiedzy, ale też zabawy np. losowanie imienia wybranka/i. Nie brakowało też wypieków, szczególnie w formie serduszek, dzięki którym można było wesprzeć zbiórkę datków na studniówkę naszych najstarszych koleżanek i kolegów.
II Szkolne Slajdowisko – indyjscy Sikhowie, ich Złota Świątynia i kuchnia dla pielgrzymów
We wtorek 26.02 odbyło się nasze kolejne szkolne slajdowisko, tym razem poświęcone
indyjskim Sikhom, ich Złotej Świątyni w Amritsarze oraz kuchni dla pielgrzymów wydającej 80 tysięcy posiłków dziennie. Zaprosiliśmy na nie uczniów naszej szkoły, a także gości.Poznajemy Brazylię i Francję - Karnawałowe szaleństwo
Nasze projektowe obchody karnawału to, obok tłustoczwartkowego pączkowego szaleństwa, lekcje uczniowskie o karnawale w różnych stronach świata. Możliwość zdobycia wiedzy o karnawałach świata była połączona z degustacją karnawałowych smakołyków. Najwięcej szczęścia mieli chyba Ci, którzy załapali się na wypieki Andrei, naszego już specjalisty od wypieków, który choć dużo mówił o kasztanach na różne sposoby w kuchni włoskiej, to przygotował wyśmienite Bignole di Carnevale.
Wywiad - Bonjour!
Nasi dzisiejsi rozmówcy, Filip i Zuzia, mają swoje korzenie we Francji, więc postanowiliśmy zadać im kilka pytań o ten kraj oraz jego kulturę.
Poznajemy Irlandię - Dzień Świętego Patryka
W ramach poznawania Irlandii, jej religii, kultury, tradycji i kuchni obchodziliśmy Dzień Świętego Patryka - patrona Zielonej Wyspy. Jest to zarówno święto religijne, jak i narodowe tego kraju, a przypada na dzień 17 marca. Zdobywaliśmy wiedzę, przygotowywaliśmy prezentacje, prowadziliśmy lekcje uczniowskie, robiliśmy quizy kahoot, pichciliśmy (no nie wszyscy – niektórzy pichcili, inni się zajadali).
Purimowe hamantasze
Najweselsze święto żydowskie - Purim (hebr. losy) w tym roku zaczynało się wieczorem 20 marca i trwało do wieczora 21 marca. Purim obchodzi się w ostatnią pełnię księżyca przed wiosenną równonocą, trwa dwa dni i upamiętnia wyswobodzenie Żydów z opresji imperium perskiego. Pokusiliśmy się i przetestowaliśmy przepis na hamantasze. Tradycyjne ciastka purimowe zwykle są z makiem, dla upamiętnienia postu Estery, ale można spotkać różne wariacje – nawet z nutellą. Nasze były z pysznym nadzieniem daktylowym.
III Szkolne Slajdowisko – Buddyjscy Mnisi z indyjskiego Ladakhu
26 marca odbyło się nasze III Szkolne Slajdowisko, tym razem poświęcone Buddyjskim Mnichom z Ladakhu. Spotkanie poprowadziła p. Anna Manczyk, a my przygotowaliśmy skromne i wegetariańskie, jak przystało na buddyjską kuchnię, małe co nieco z ciecierzycy.
Wielkopostnie… Przy stole arabskich przysmaków
Przy różnych okazjach poznawaliśmy kulturę świata judaizmu i islamu, uczestnicząc w wielu spotkaniach, wykładach. Między innymi na warsztatach w JCC poznaliśmy kuchnię żydowską. Nie sposób było nie zainteresować się również kuchnią arabską, tym bardziej, że to właśnie ona ma silny wpływ na kuchnię Izraela. Niektóre dania, np. falafele czy tabouleh występują także w krajach niearabskich m.in. w Iranie, Turcji.
Węgierskie tradycje - Wywiad przeprowadzony z naszym węgierskim kolegą Sünem
Wywiad z naszym węgierskim kolegą rozpoczęliśmy jeszcze w grudniu, ale udało nam się dokończyć dopiero w marcu. Nic straconego, ponieważ dzięki temu Sün podzielił się z nami nie tylko opowieściami o tradycjach bożonarodzeniowych, ale także wielkanocnych.
Poznajemy Hiszpanię - Semana Santa
Hiszpania – kraj wielu smaków i „smaczków”: słodki turron - przysmak nie tylko na Boże Narodzenie, flan czy crema de catalana, churros, tradycyjna kiełbasa chorizo, chłodnik pomidorowy gazpacho, paella, różnego rodzaju tapas, czarne trufle i królowa napojów Sangria. A ponadto flamenco, fiesty, barwne korowody, a nawet bitwy np. La Tomatina – bitwa na pomidory czy Batalla del vino – winna bitwa w rejonie La Rioja.
Wywiad - Hola! Smaki i smaczki Hiszpanii
Niektórzy z nas byli na wyjeździe Erasmus + w Hiszpanii i udało nam się przeprowadzić krótki wywiad z naszym hiszpańskim kolegą Javierem z Madrytu (tyle, na ile umożliwiła nam nasza znajomość języka hiszpańskiego).
Poznajemy Włochy
Niektórzy licealiści na początku kwietnia tego roku uczestniczyli w Projekcie Erasmus+ we Włoszech. Jednym z uczestników był Andrea, który podzielił się z nami swoimi włoskimi wrażeniami i doświadczeniami, co zresztą robił już niejednokrotnie wcześniej, bazując na swoim włoskim pochodzeniu. Ponadto pokazał nam, jak przygotowuje klasyczną pizzę i tiramisu.
Ankieta uliczna – co przechodnie wiedzą o obrzędach i tradycjach innych kultur oraz religii
Kraków jest wielokulturowy i mogliśmy się o tym przekonać, kiedy przeprowadzaliśmy ankietę uliczną na temat znajomości tradycji oraz obrzędów w innych regionach Polski i świata. Zależało nam na tym, aby porozmawiać z osobami w różnym wieku. Nie wszyscy chętnie dzielili się swoją wiedzą, niektórzy tłumaczyli się brakiem czasu. Na szczęście byli też tacy, co bez oporów nawiązali dialog z nami.
Wywiad - Z wizytą u protestanta
W naszej szkole uczą się wyznawcy różnych odłamów chrześcijaństwa. Oprócz katolików, są też osoby prawosławne, a także protestanci. Udało nam się namówić jednego protestanta na krótką rozmowę.
Poznajemy Afrykę – ognisko – kultura Afryki
W kwietniowy weekend spotkaliśmy się przy ognisku, by spędzić czas na dzieleniu się ciekawostkami z afrykańskiego świata i wczuwaliśmy się w afrykańskie tradycje. Nie zabrakło kilku à la afrykańskich przysmaków.
Obcokrajowcy w naszej szkole
Zapraszamy do obejrzenia filmu.
Podsumowanie projektu - ankiety „Przy wspólnym stole”
Na zakończenie projektu przeprowadziliśmy ankiety ewaluacyjne. Porównaliśmy i przeanalizowaliśmy wcześniejsze i późniejsze wypowiedzi naszych rówieśników, wyciągając z nich wnioski.