Ks. Vojciech Pelovski - o kuchni czeskiej
Nasz znajomy Ksiądz pracujący w Czechach, Wojciech Pelowski, z zamiłowania kucharz, podzielił się z nami przepisami przysmaków czeskich z książki kucharskiej własnego autorstwa. Opowiedział nam również co należy spróbować u naszych sąsiadów:
Aromatyczne zupy w Czechach
Gęsta gulaszowa czy genialnie przyprawiona ziemniaczana to zupy, które warto zamówić na początek. Z tych oryginalnych polecamy pivni polewkę, czyli zupę piwną. W jej skład wchodzi śmietana, żółtka i cynamon. Spróbujcie
Smażony ser
Na drugie danie możecie wybrać smażony ser. To jedno z wielu dań kuchni czeskiej. Kojarzy nam się z czeskimi schroniskami w Karkonoszach Ser obtaczany jest bułką tartą i smażony na oleju. Czesi zazwyczaj podają go z frytkami oraz sosem ziołowo-majonezowym. Jest to pyszne, sycące i niestety dość mocno kaloryczne danie.
Pieczeń wieprzowa
Czesi lubują się w mięsie. W menu króluje wołowina i wieprzowina. Do sztandarowych dań kuchni czeskiej należy aromatyczna pieczeń wieprzowa, otoczona w ziołach i czosnku. Podawana jest zazwyczaj z czerwoną kapustą oraz ziemniaczanymi knedlami. W menu znajdziecie ją pod nazwą Vepno z knedlo i zelo
Knedliki
Królowie czeskich stołów. Knedliki z owocami można jeść zarówno na obiad jak i deser. Do wyboru są zazwyczaj ze śliwkami, truskawkami, morelami, podawane z cukrem pudrem, masłem, twarogiem lub czekoladą. Aż ślinka leci.
Inne wydanie knedlików to danie na słono. Myślimy tu o bramborovych knedlikach, czyli knedlach zrobionych z ziemniaków. Podawane są zwykle z wspomnianą wyżej pieczenią czy innymi mięsami w sosach.
Wołowina na różne sposoby
Tak jak wspominaliśmy, w kuchni czeskiej sporo jest wołowiny. Bardzo często podaje się ją jako stek, gulasz lub serwuje z przeróżnymi sosami i oczywiście knedlikami. Sztandarową potrawą jest polędwica wołowa w sosie śmietanowym, do którego dodaje się warzywa, zioła i cytrynę.
Coś na czeski deser
Jednym z popularnych ciast jest Marlenka – ciasto miodowe przełożone masą budyniową. Pycha Smak dzieciństwa przypomną Wam Lentylki i czekolada Studentska.
Czeskie piwo
A co byście nie zjedli to musicie popić czeskim piwem. Nasi południowi sąsiedzi słyną z ważenia i picia tego trunku. Piwo, najlepiej beczkowe, musi mieć grubą piankę. Za profanację uważa się grzańce czy piwo z sokiem. Do najsłynniejszych browarów należy Pilsner Urquell, Budweiser czy nasz ulubiony Velkopopovicky Kozel.
Można coś przygotować i podzielić się z autorem opinią.