Ks. Vojciech Pelovski - o kuchni czeskiej

  Nasz znajomy Ksiądz pracujący w Czechach, Wojciech Pelowski, z zamiłowania kucharz, podzielił się z nami przepisami przysmaków czeskich z książki kucharskiej własnego autorstwa. Opowiedział nam również co należy spróbować u naszych sąsiadów:

        Aromatyczne zupy w Czechach
Gęsta gulaszowa czy genialnie przyprawiona ziemniaczana to zupy, które warto zamówić na początek. Z tych oryginalnych polecamy pivni polewkę, czyli zupę piwną. W jej skład wchodzi śmietana, żółtka i cynamon. Spróbujcie

       Smażony ser 
Na drugie danie możecie wybrać smażony ser.  To jedno z wielu dań kuchni czeskiej. Kojarzy nam się z czeskimi schroniskami w Karkonoszach   Ser obtaczany jest bułką tartą i smażony na oleju. Czesi zazwyczaj podają go z frytkami oraz sosem ziołowo-majonezowym. Jest to pyszne, sycące i niestety dość mocno kaloryczne danie.

      Pieczeń wieprzowa 
Czesi lubują się w mięsie. W menu króluje wołowina i wieprzowina. Do sztandarowych dań kuchni czeskiej należy aromatyczna pieczeń wieprzowa, otoczona w ziołach i czosnku.  Podawana jest zazwyczaj z czerwoną kapustą oraz ziemniaczanymi knedlami. W menu znajdziecie ją pod nazwą Vepno z knedlo i zelo

       Knedliki
Królowie czeskich stołów. Knedliki z owocami można jeść zarówno na obiad jak i deser. Do wyboru są zazwyczaj ze śliwkami, truskawkami, morelami, podawane z cukrem pudrem, masłem, twarogiem lub czekoladą. Aż ślinka leci.
Inne wydanie knedlików to danie na słono. Myślimy tu o bramborovych knedlikach, czyli knedlach zrobionych z ziemniaków.  Podawane są zwykle z wspomnianą wyżej pieczenią czy innymi mięsami w sosach.

       Wołowina na różne sposoby
Tak jak wspominaliśmy, w kuchni czeskiej sporo jest wołowiny. Bardzo często podaje się ją jako stek, gulasz lub serwuje z przeróżnymi sosami i oczywiście knedlikami. Sztandarową potrawą jest polędwica wołowa w sosie śmietanowym, do którego dodaje się warzywa, zioła i cytrynę.

      Coś na czeski deser
Jednym z popularnych ciast jest Marlenka – ciasto miodowe przełożone masą budyniową.  Pycha   Smak dzieciństwa przypomną Wam Lentylki i czekolada Studentska.

      Czeskie piwo
A co byście nie zjedli to musicie popić czeskim piwem. Nasi południowi sąsiedzi słyną z ważenia i picia tego trunku. Piwo, najlepiej beczkowe, musi mieć grubą piankę. Za profanację uważa się grzańce czy piwo z sokiem. Do najsłynniejszych browarów należy Pilsner Urquell, Budweiser czy nasz ulubiony  Velkopopovicky Kozel. 

     Można coś przygotować i podzielić się z autorem opinią.