Wizyta w Cafe Espresso w Bochni

         Uczestnicy projektu Młody Asyż odwiedzili usytuowaną w samym sercu Bochni Cafeterie Espresso.
Jest to rodzinny biznes, który już z daleka kusi zapachem domowych wypieków oraz świeżo zmielonej i aromatycznej kawy. Lody własnej produkcji na bazie naturalnych składników, bocheńskiego świeżego mleka i śmietany oraz niepowtarzalnej, a przede wszystkim własnej receptury okazały się kluczem do sukcesu.
         Odwiedzając Cafe Espresso mieliśmy okazję zatracić się w smaku tradycyjnego bocheńskiego kurtosza. Zastanawiacie się pewnie cóż to takiego? Trudno określić, czym dokładnie jest kurtosz w paru słowach. W najprostszy sposób można napisać, że jest to ciasto w kształcie wydrążonego walca, wykonywane w specjalnym piecu, które po upieczeniu obsypuje się różnego rodzaju dodatkami - słodkimi, a czasami nawet wytrawnymi.

        Jedno jest pewne, kurtosze mają swój początek na Węgrzech, gdzie wypiekano je już w XVIII wieku dla szlachty. Pierwsza wzmianka o nich pojawia się w książce kucharskiej z 1723 roku. Kiedyś przygotowywane tylko na specjalne okazje, dziś są powszechne w różnych krajach Europy pod różnymi nazwami, na przykład w Czechach - trdelnik a w Niemczech - Baumkuchen.

       Kolejnymi potrawami, jakich spróbowaliśmy była tortilla z kurczakiem, ciabata na ciepło, WZ z ciepłym sosem, tiramisu z adwokatem a wszystko to w towarzystwie pysznych kaw.
       Ta niewielka kawiarenka z klimatem zdobyła nasze serca jakością i produktami z najwyższej półki. Z pewnością będziemy ją często odwiedzać!