Degustacja jadła staropolskiego

 

W czasie wieczornicy patriotycznej zgromadzeni goście mieli okazję skosztowania potraw oddających urok staropolskiej kuchni. Uczniowie przygotowując dekorację zgromadzili takie rekwizyty jak maśniczki, żelazka z duszą oraz ze stopką, cep, przetak, makutry, warzechy, nieckę, dziskę, praskę do sera oraz naczynia gliniane. Na stołach królowały różne rodzaje wiejskiego chleba, bułeczki, placki wypiekane na blasze, broździoki, ser kozi, wiejski smalec, kiełbasa, kaszanka oraz pasztetka. W drugiej części kuchni znajdowały się słodkie wypieki wśród nich odnaleźć można było ciasta drożdżowe z jabłkami, śliwkami, jagodami, serem, kruszonką a także szarlotki, makowce oraz rogaliki. Nie zabrakło także kompotu. Po zakończeniu wieczornicy patriotycznej społeczność lokalna oraz szkolna miała możliwość skosztowania przygotowanych przez uczniów i ich rodziców wspaniałych wypieków. W wiejskiej kuchni znaleźli się uczniowie w strojach z epoki pomagając w wydawaniu jedzenia. Był to czas wspólnych rozmów oraz wspomnień.