Kuchnia francuska

   W miesiącu kwietniu w murach naszej szkoły zagościła kuchnia francuska. Uczniowie mieli możliwość skosztowania oryginalnych francuskich serów pleśniowych a także ślimaków winniczków.  We Francji spożywa się trzy posiłki. Pierwszy z nich, śniadanie, składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta z dżemem, masłem oraz ciepłym napojem w postaci kakao bądź kawy. Pora obiadowa przypada ok. godz. 14.00 i jest ona posiłkiem bardzo sytym. Najpierw serwowane są przystawki, kolejno danie główne, sery, deser oraz kawę. Pora kolacji przypada na godziny późnego wieczoru i spożywana jest również dość długo. Na kolację podaje się ciepłe posiłki. Francuzi uważają, że każdy posiłek należy zakończyć zjedzeniem kawałka sera. Ślimaki winniczki, które mieli okazję spróbować uczniowie, pochodzą z hodowli i w kuchni francuskiej przyrządzane są poprzez gotowanie, pieczenie na ruszcie bądź duszone w sosie. Danie to podawane jest, jako przystawka. Francuzi przykładają także ogromną wagę do serów. We Francji istnieje ponad 500 rodzajów żółtego sera.