Kuchnia świata w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie

   W miesiącu kwietniu uczniowie realizujący projekt edukacyjno – wychowawczy „Młody Asyż. Młodzież na rzecz tolerancji i pokoju” wzięła udział w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie. Młodzież z technikum gastronomicznego pod czujnym okiem pani Anny Dudkiewicz przygotowała 12 dań reprezentujących kuchnię żydowską, islamską oraz hinduską. Na stole królowały:

 

 

- Ziemniaki z sezamem,

- Pakora,

- Raita,

- Kurczak tandoori,

- Pilaw na zielono,

- Arabska zupa fasolowa,

- Mnezele,

- Kofta,

- Chałka,

- Cymes – słodki żydowski gulasz,

- Holiszkes – żydowskie gołąbki z wątróbką,

- Kreplech.

   Pani Anna Dudkiewicz przybliżyła uczniom kuchnie świata rozpoczynając od tradycji i obrzędów kończąc na konkretnych przykładach dań, aromatach obecnych w danej kuchni oraz obyczajowości podczas spożywania posiłku. Pani Anna odwołała się do własnych doświadczeń z podróży zachęcając młodzież do kosztowania dań kuchni kraju, w którym będą się znajdowali. Wielobarwna opowieść wzbogacona została degustacją dań kuchni świata. Była to wyjątkowa podróż po smakach.

   Składamy serdeczne podziękowania na ręce pani Krystyny Streb dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie oraz pani Anny Dudkiewicz za poprowadzenie warsztatów a także młodzieży technikum gastronomicznego w Radłowie za przygotowanie uczty kulinarnej wywodzącej się z kuchni świata.