Kuchnia świata w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie
W miesiącu kwietniu uczniowie realizujący projekt edukacyjno – wychowawczy „Młody Asyż. Młodzież na rzecz tolerancji i pokoju” wzięła udział w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie. Młodzież z technikum gastronomicznego pod czujnym okiem pani Anny Dudkiewicz przygotowała 12 dań reprezentujących kuchnię żydowską, islamską oraz hinduską. Na stole królowały:
- Ziemniaki z sezamem,
- Pakora,
- Raita,
- Kurczak tandoori,
- Pilaw na zielono,
- Arabska zupa fasolowa,
- Mnezele,
- Kofta,
- Chałka,
- Cymes – słodki żydowski gulasz,
- Holiszkes – żydowskie gołąbki z wątróbką,
- Kreplech.
Pani Anna Dudkiewicz przybliżyła uczniom kuchnie świata rozpoczynając od tradycji i obrzędów kończąc na konkretnych przykładach dań, aromatach obecnych w danej kuchni oraz obyczajowości podczas spożywania posiłku. Pani Anna odwołała się do własnych doświadczeń z podróży zachęcając młodzież do kosztowania dań kuchni kraju, w którym będą się znajdowali. Wielobarwna opowieść wzbogacona została degustacją dań kuchni świata. Była to wyjątkowa podróż po smakach.
Składamy serdeczne podziękowania na ręce pani Krystyny Streb dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie oraz pani Anny Dudkiewicz za poprowadzenie warsztatów a także młodzieży technikum gastronomicznego w Radłowie za przygotowanie uczty kulinarnej wywodzącej się z kuchni świata.