Parzaki, parowańce, buchty czy pampuch

 

 

 

 

 

 

 

   W rejonie małopolski danie to określane jest parzaki, bowiem ciasto wyrasta na parze i podawane jest w słodkiej odsłonie z sosem waniliowym bądź owocowym. Jego charakter jest uzależniony od rejonu występowania w Polsce.  Parzaki mogą być podawane zarówno na słodko, jaki i na słono, jako dodatek do mięsa czy sosów. Na Lubelszczyźnie danie to nadziewa się serem, kapustą z grzybami czy kaszą jaglaną. Na Poznaniu zaś kluchy te podawane są z modrą kapustą czy pieczoną kaczką z jabłkami. W naszym rejonie parzoki podawane są na słodko. Przysmak ten przygotowany został dla uczestników II Międzypowiatowego Konkursu Recytatorskiego Poezji Tadeusza Kryzi oraz ich opiekunów. Nasza placówka ma własną kuchnie, dlatego też parzaki często przygotowywane są na szkolne obiady i cieszą się ogromną popularnością.