Tradycje i obrzędy kulinarne w różnych kulturach i religiach – kuchnia żydowska
W miesiącu kwietniu młodzież uczęszczająca do klasy VIII wraz z opiekunami gościła w Restauracji „Stara Łaźnia” w Tarnowie. Sama restauracja znajduje się w budynku dawnej żydowskiej łaźni wzniesionej w roku 1902. Pan Krzysztof Chuderski właściciel restauracji z pasją w głosie przedstawił uczniom losy ludności żydowskiej na terenie Tarnowa, miejsca pamięci a nade wszystko żydowską kuchnię. W jego pełnej smaków opowieści nie zabrakło tatara ze śledzia po żydowsku, czulentu, gefildefish czy żydowskiego kawioru. Uczniowie mieli możliwość skosztowania dań kuchni żydowskiej oraz próby odgadnięcia składników poszczególnych z potraw. Pan Chuderski przedstawił ciekawostki związane z kuchnią żydowską, opowiedział uczniom o safardyjskiej zupie ogonowej, golden jojne, sziszkebabie czy gęsich „pipkach”. Uczniowie mogli wysłuchać receptur na wspaniały rosół czy galaretkę z ryb. Obok potraw nie mogło zabraknąć bogactwa przypraw takich jak gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminek, częste używanie cebuli i czosnku czy stosowanie do potraw mięsnych i rybnych cukru oraz miodu. Uczniom przybliżona została kwestia koszerności a także obchodzenia przez ludność żydowską szabatu a także związanymi z nim powinnościami. Spotkanie z panem Krzysztofem Chuderskim właścicielem restauracji „Stara Łaźnia” stało się prawdziwą podróżą w czasie oraz kulinarną ucztą w kuchni żydowskiej.
Składamy serdeczne podziękowania na ręce pana Krzysztofa Chuderskiego za wspaniałą lekcję historii oraz przybliżenia kuchni żydowskiej.