Warsztaty tematyczne "Kuchnia Iranu"

  26 kwietnia uczniowie starszych klas szkoły podstawowej wzięli udział w warsztatach „Kuchnia Iranu”, które odbyły się w Katedrze Porównawczych Studiów Cywilizacji na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Pierwszy blok zajęć obejmował warsztaty poświęcone kuchni Iranu. Młodzież poznała typowe smaki, zapachy a także dania kuchni irańskiej. Pani prowadząca wzbogaciła warsztaty fotografiami z w własnych podróży do Iranu, smakołykami a także ciekawostkami na temat tego miejsca. Uczniowie dowiedzieli się m.in. że znajdują się tam wyjątkowo słodkie słodycze podawane w bardzo dużej ilości, poznali także rytuał parzenia herbaty oraz zasady panujące przy stole. Młodzież miała okazję zobaczyć na fotograficznej relacji z podróży takie potrawy jak beryani, alafel, dizzi, czy desery alude oraz gaz.