Projektowa lekcja WOK
- Fotoalbum "Krym. Dwory - muzea" wyd. Iwjer str. 39
- Fotoalbum "Krym. Dwory - muzea" wyd. Iwjer str. 40
- Fotoalbum "Krym. Dwory - muzea" wyd. Iwjer str. 39
- VERONESE "Smaki,smaczki i niesmaczki" https://wordpress.com/
- Bracia Limburg https://pl.wikipedia.org/wiki/Bardzo_bogate_godzinki_księcia_de_Berry#/media/File:Les_Très_Riches_Heures_du_duc_de_Berry_Janvier.jpg
- Lawrence Alma-Tadema "Roses of Helianbalus" 1888r. Olej na płótnie - prywatna kolekcja.
- VERONESE XVIw. "Gody w Kanie Galilejskiej" https://pl.wikipedia.org
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
- "Chłopskie wesele" Bruegel Starszy https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłopskie_wesele
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
- Kuchnia zamku w Dębnie zdjęcia prywatne z wycieczki 2017r
Chociaż w tym roku działamy z lekkim „poślizgiem”, to jednak w zakresie projektu ciągle coś się dzieje. 4.02.2019r. w klasie 1s (z której, udział w projekcie bierze ponad 10 osób) odbyła się lekcja wiedzy o kulturze związana z tematyką tegorocznego projektu. Pod kierunkiem koordynatorki, pani Aleksandry Małek mówiliśmy o „Roli przestrzeni wspólnego stołu” i kuchni w architekturze i obyczaju w ciągu wieków. Najpierw doprecyzowaliśmy znaczenie pojęcia „wspólny stół”. Następnie, po wyjaśnieniu tematu w dwu osobowych zespołach zastanawialiśmy się, co współcześnie, w XXI wieku znaczy „wspólny stół” – gdzie , kiedy i kim i w jakich okolicznościach jadamy. A potem, dzięki ilustracjom byliśmy „przy wspólnym stole” w antyku, średniowieczu, oświeceniu, XIX wieku i XX wieku. Dowiedzieliśmy się, że spotkanie przy wspólnym stole mogło służyć przyjemności jedzenia i rozrywce, prezentacji ładu społecznego, przekazami prestiżu władcy, ukazywało szlachecką gościnność czy zasady etykiety. Oglądaliśmy obrazy nakryć do stołu. I do tego zrozumieliśmy różnicę między stołem „możnych” i chłopów… A mówiąc o XX wieku dowiedzieliśmy się, że tak dziś „kontrowersyjne” „fast foody” pojawiły się po II wojnie światowej razem ze stołówkami i barami mlecznymi…
Ucząca użyła nalekcji WOK-u materiałów umieszczonych w galerii powyżej.