12. Indyjski koktajl z mango

Trwa WIelki Post, troche głupio robić zbyt wykwintne potrawy, wpadliśmy więc na pomysł przygotowania zdrowego napoju pochodzącego z bardzo odległej kultury Indii. Koktajl "Mango lassi" przygotowac naprawdę nietrudno, trzeba tylko mieć odrobinę szczęścia i trafić na półce sklepowej na dorodne, soczyste mango. A jak przygotować ten egzotyczny napój? 

Mango lassi - składniki:

1 dojrzałe mango

250 ml jogurtu naturalnego, ewentualnie kefiru lub maślanki

woda

odrobina mielonego kardamonu

Obieramy mango i wydobywamy miąższ z owocu, umieszczamy go w misce i blendujemy na gładką papkę.Dolwamy jogurt naturalny i, jeśli lubimy takie smaki, szczyptę mielonych nasion kardamonu. Następnie przy pomocy blendera łączymy wszystkie składniki. Jeśli  jest zbyt gęste lub po prostu wolimy rzadszą konsystencję mango lassi, dodajemy do środka pół szklanki wody  i raz jeszcze blendujemy wszystko razem do uzyskania jednorodnej struktury.Tak przygotowane mango lassi przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. Teraz możemy cieszyć się niesamowitym, słodkim smakiem lata!