14. Sederowy stół paschalny

Dokładnie w przeddzień Wielkiego Czwartku, ostatni szkolny przedwielkanocny dzień, urządziliśmy małe warsztaty pesachowe: prezentacja przygotowana przez kolegów w poprzedniej edycji, czytanie hagady z reprintu przedwojennego, galicyjskiego wydania. I przede wszystkim próba przygotowania stołu na to wyjątkowe spotkanie. Mieliśmy autentyczny talerz sederowy i kielich kiduszowy, ze zbiorów naszej opiekunki. Resztę przygotowaliśmy jak umieliśmy, ale wyszło chyba nienajgorzej: zamiast wina - winogronowy sok. Prawdziwa maca-przaśniki, zamiast pieczonego baranka: kurczak, jak zresztą w wielu współczesnych żydowskich domach. Gotowane jajka, chrzan, pietruszka moczona w słonej wodzie i charosed: deser z marchewki, jabłek, orzechów i miodu mający przypominać zaprawę do cegieł niewolniczo produkowanych przez Naród Wybrany w Egipcie. I refleksja, że taką mniej więcej wieczerzę spożywał z uczniami Jezus jako Ostatnią Wieczerzę. I jak wiele tak naprawde nas, chrześcijan łączy ze Starszymi Braćmi wierze.