Działamy
01. Startujemy z hummusem
Potrawa absolutnie kultowa, i to dla niejednej kultury, narodu, religii. Łączy zatem, ale i dzieli, pobudza do rywalizacji, a przede wszystkim świetnie smakuje, jest zdrowa i wegetariańska. Drodzy, przedstawiamy wam hummus!
02. Celebrujemy kolację szabatową
Najważniejszy wspólny stół w judaizmie to cotygodniowa celebracja szabatu. Postanowiliśmy spróbować ją przygotować.
03. Odwiedzamy żydowski cmentarz i miejsca pamięci
W listopadpwy, zaduszny czas, pamiętamy też o spoczywających w naszej ziemi żydowskich mieszkańcach Mszany
04. Kiedy wspólnym stołem staje się ...... grób
Listopadowy czas to okazja do przyjrzenia się ciekawym zwyczajom związanym z pamięcią o zmarłych w niekturych kulturach/religiach. Okazuje się, że także w związku z naszym tegorocznym tematem. Istnieją bowiem i takie zwyczaje jak ucztowanie na grobach bliskich.
05. Islamskie smakołyki
Istnieją słodycze i słodycze do kwadratu - orzekliśmy po degustacji tureckiego rachatłukum. Dobrze, że pozostałe muzułmańskie specjały były już tylko na slajdach, choć jeden z kolegów stwierdził, że mógłby zjeść kilka kilogramów, tak mu posmakowały ;)
06. Zapalmy chanukowe światło pamięci
Byliśmy, wraz z Mszański Sztetl, współorganizatorem internetowej akcji "Zapalmy chanukowe światło pamięci"
07. Rugelach - chanukowe rogaliki
Kolejny smak tegorocznej edycji to chanukowe rogaliki z orzechowym nadzieniem zwane rugelach. Przygotowaliśmy je, zdjedliśmy, podzieliliśmy się z inną grupą, a nawet opracowaliśmy prezentację z przepisem, którą dzielimy się i z wami :)
08. Najważniejszy stół w chrześcijańskiej rodzinie
Nasze wigilijne stoły: obowiążkowo biały obrus, pod nim sianko, tradycyjne 12 potraw, opłatek, wzruszenie. Czasem trochę inaczej: obrus niekoniecznie biały, ale w świąteczne motywy. Sianko raz jako pojedyncze źdźbła, ale też wysoki, upleciony krążek. 4 zupy? Nie wszędzie. Jakie? Różne. Prawdziwy groch z kapustą! I podłaźniczka! Kto wie, co to takiego?
09. Five o'clock
Czas na herbatę, czyli five o’clock
10. Włoska podróż kulinarna: szpinakowe gniocchi
Tym razem coś z kuchni włoskiej. Fajnie zagniatało się i lepiło kluseczki ze szpinakiem. Przy okazji słuchaliśmy wspomnień tych, którzy Italię odwiedzili.
11. Stół miłosierdzia - słodkie szyszki
Nasze kulinarne zmagania mogły też przysłużyć się czemuś dobremu - włączyliśmy się w zbiórkę funduszy na operację Ani z pobliskiej podstawówki. Przygotowaliśmy na kiermasz charytatywny pewien sekretny przysmak. Ryż preparowany, krówki, masło i kakao - tylko tyle trzeba, by "wyczarować" słodkie szyszki, a potem na kiermaszu dobroczynnym pomnożyć ich słodycz w wymierne dobro.
12. Indyjski koktajl z mango
Mango lassi to napój pochodzący z Indii. Hindusi opracowali tę jogurtową miksturę, by łagodzić smak ostrych potraw, z których słynie ich kuchnia. Podstawową odsłoną tego napoju jest po prostu lassi, czyli mieszanka jogurtu, wody i soli lub cukru, która idealnie komponuje się z wytrawnymi potrawami kuchni indyjskiej. Podobny napój można też spotkać w Turcji czy Bułgarii; tam nazywa się ajran. Mango lasisi to wersja wzbogacona miąższem aromatycznego i pysznego mango. Nasze było tak słodkie, że nie potrzebowaliśmy ani odrobiny cukru.
13. Hamantasze na żydowskie święto Purim
Wiosną przypada żydowski karnawał związany ze świętem Purim. Jego obowiązkową potrawą są trójkątne "hamantasze" - "uszy" lub "kapelusze" Hamana. Oczywiście, koniecznie musieliśmy je upiec!
14. Sederowy stół paschalny
Bardzo ważny stół w judaizmie i bardzo ważny wieczór: Także dla nas bo ten stół stał się stołem Eucharystii. Wieczerza paschalna.
15. Wielkanocne mazurki
Jedna z przyjemniejszych naszych rodzimych wielkanocnych tradycji to mazurki - słodkie i kolorowe ciasta wielkanocne. W tym roku absolwentka naszego projektu, Rachela, przeprowadziła małe warsztaty z ich przygotowania. Nasze mazurki posłużyły także pięknej akcji wsparcia naszej młodszej koleżanki z sąsiedniej szkoły, w powrocie do zdrowia: część naszych mazurków przeznaczyliśmy na licytację na sfinansowanie serii operacji Ani Wacławik.
16. Na krakowskim Kazimierzu
Kazimierz, dawna żydowska dzielnica Krakowa, wciąż ma w sobie pamięć o niezwykłym, żydowskim świecie. Żydowskich mieszkańców prawie już tam nie ma, zostało jednak 7 synagog - w poprzednich edycjach byliśmy w Tempel, Remuh, Wysokiej i Ajzyka. Teraz przyszła pora na synagogę Kupa.
17. Kuchnia bułgarska - sałatka szopska
Prosta i zdrowa, w sam raz na budzącą się wiosnę - sałatka szopska, prosto ze słonecznej Bułgarii
18. Bajgle - żydowskie, galicyjskie bułeczki
Podobno trudno sobie wyobrazić przedwojenny Kraków, zwłaszcza zaś Kazimierz, bez żydowskich dziewcząt sprzedających bajgle wprost z koszyka. Powstały na ten temat nawet piosenki, a my odnaleźliśmy stary przepis i odważnie wzięliśmy się do samodzielnego ich przyrządzenia.
19. Tydzień Biblijny
W tym roku skromnie, bo matury. Ale musi być!
20. Czeski trdelnik
Jedliście czeskie trdelniki? Można je dostać także w Polsce, serwowane przez rodowitego Czecha, z czeskiej mąki (podobno u nas takiej nie ma), ale polskich drożdży i oleju. Czekając, aż wykona te pyszne drożdżowe rurki dla wszystkich, słuchaliśmy opowieści kulinarnych właściciela. Pozwolił nam nawet zrobić kilka zdjęć uroczo się na nich do nas uśmiechając.
21. Kawa po turecku - na podsumowanie
Wśród aromatycznych oparów zaparzonej po turecku, acz przywiezionej przez zaprzyjaźnioną z nami Justynę, z izraelskiego shuku kawy, podsumowaliśmy nasz tegoroczny udział w projekcie.