Kuchnia żydowska
W marcu poznawaliśmy judaizm, a co za tym idzie, potrawy żydowskie.
Kuchnia żydowska – (jak sama nazwa wskazuje) jest kuchnią narodu żydowskiego, charakteryzuje się dużą koszernością (koszerność – są to napoje, pokarmy i dania, które są dozwolone do spożycia przez Żydów. Określa też miejscach w których można te produkty spożywać.). Kuchnia ta dzieli dania na: czyste (dozwolone) i nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na nakazaniach Pięcioksięgu Mojżesza, czyli Tory.
Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in. świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie mają łusek), skorupiaków i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą.
Można wyodrębnić trzy zasadnicze odmiany kuchni żydowskiej:
kuchnia Żydów z Bliskiego Wschodu, podobna do kuchni arabskiej;
kuchnia Żydów sefardyjskich, przyjęła wiele cech kuchni iberyjskich;
kuchnia Żydów askenazyjskich, wiele cech kuchni polskiej, niemieckiej, rosyjskiej.
Przykłady potraw kuchni żydowskiej:
- חמין – czulent z ogórkami kiszonymi w Polsce