Kuchnia USA

Kuchnia USA

Kiedy myślimy o jedzeniu w Stanach Zjednoczonych, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to fast foody – tłuse, niezdrowe burgery, frytki, hot-dogi i pizza. Jednak nic bardziej mylnego.  Warto przeniknąć przez warstę stereotypów i poznać potrawy charakterystczne dla kuchni Amerykańskiej.

                Podróżując po Stanach Zjednoczonych natrafimy na wiele różnych restauracji. Łatwo tłumaczy to fakt, że Amerykanie wolą wyjść na miasto, niż gotować w domu. Nie chodzi tylko o to, że wymaga to mniej pracy, lecz przezde wszystki  wynika to z opłacalności – jedzenie w restauracjach jest sporo tańsze, niż produkty potrzebne do przyrządzenia posiłku w domu. Pośród lokali serwujących dania z całego świata – Chin, Japonii, Wietnamu, Meksyku, Idnii czy Włoch – znajdziemy te typowo Amerykańskie. Zjemy w nich burgery, hot-dogi czy pizzę. Popularne są również food trucki, w których możmy kupic coś na lunch oraz wózki z hot-dogami.

                Kuchnia Amerykańska nie jest jednolita.Na wschodnim wybrzezu dominują dania rybne i z dodatkiem owoców morza. Na środkowym zachodznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Na szczęście, te różnice powoli się zacierają. serwowane w USA tylko trochę przypaminają nasze tradycyjne, polskie śniadanie. Choć znjadziemy miejce na jajecznicę czy jajka sadzone z bekonem, to zdecyowanie wśród dań śniadaniowych królują pancake’i z syperem klonowym.Tego typu potrawy są bardzo sycące i wystarczają na długi czas. Szukając odpowiedniej opcji dla siebie, natrafimy na połączenia nietypowe w naszym rozumieniu, jak na przykład jajecznica z ziemniakami czy pączki z bekonem. Przekąską bardzo popularną, która jest idealnym przykładem na to, jak Amerykanie lubią łączyć smak słodki ze słonym jest Peanut butter and jelly, czyli kanapka z masłem orzechowym i konfiturą. Co ciekawe, PB&J rozpowrzechniła się w Stanach podczas Wielkiego Kryzysu. Składniki potzrebne do jej przygotowania były tanie, a sama przekąska ma wysoką wartość energetyczną. Tak samo było z mac’n’cheese, składającego się tylko z makaronu, sosu beszamelowego i roztopionego sera (np. cheddar). Natomiast Clam chowder, to zupa rybna z małżami na bulionie mięsnym i śmietanie lub mleku z dodatkiem krakersów. Często dodawane są do niej warzywa takie jak pokrojone ziemniaki, cebula czy seler. Ta potrawa pochodzi z regionu Nowej Anglii, gdzie została przywieziona przez osadników z Europy, a obecnie jest popularna w całym kraju, szczególnie wśród Amerykańskich katolików, którzy jedzą ją w piątki. Menu Amerykańskie bogate jest również w wszelkiego rodzaju kanapki - i to nie tylko burgery. Prawie każdy region Stanów może pochwalić się swoim sandwiczem, np. z Filadelfii wywodzi się tzw. Cheesesteak, (według jednej z historii) z Nebraski pochodzi Reuben sandwich, czyli podawana na ciepło kanapka z peklowaną wołowiną. Nie można też nie wspomnieć o słynnej kanapce Dagwooda – wielowarstwowej,  która została wykreowana przez rysownika Chica Younga i spopularyzowana w komiksie Blondie. Ponieważ najpopularniejszym daniem na świecie jest pizza, należy pamiętać o odmianach tej potrawy popularnej w USA. Można powiedzieć, że stolicą pizzy w Stanach jest Chicago. Z tego mista wywodzi się Chicago-style Pizza, czyli pizza na grubym cieście, pieczona w głębokiej blasze. Na sam jej spód kładzie się ser, a dopiero później pozostałe dodatki. Swoim wyglądem przypomina bardziej ciasto, niż swój włoski pierwowzór. Inną jego odmianą jest  tzw. thin-crust pizza, czyli chrupiąca pizza na bardzo cienkim cieście. W przeciwnieństwie do tradycyjnej, często krojona jest w kwadraty, a nie w trójląty. Thin-curst pizza stała się popularną imprezową przekąską.

                Jak widać, Stany Zjednoczone to nie tylko tuczące i sztuczne fast foody. Kuchnia Amerykańska jest bardzo bogata i różnorodna, więc każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie. Warto spróbować tego, co ma nam do zaoferowania.