Kuchnia hiszpańska

 

„To przy stole załatwia się wiele spraw i nawiązuje przyjaźnie. Przecież rzadko jemy z tymi, których nie lubimy.”/Jean Reno/

Uczniowie naszej szkoły mają szanse uczestniczyć w praktykach zagranicznych organizowanych przez program Erasmus+. W 2018 roku odbywaliśmy staż w Hiszpanii. Mówi się, że podróże kształcą. Potwierdziło się to także w naszym przypadku. Oprócz zajęć zawodowych organizowane były różne zajęcia mające na celu poznanie kultury, obyczajów i dnia codziennego Hiszpanów. Braliśmy udział w wycieczkach m. in.: zwiedzaliśmy Sewillę – stolicę Andaluzji, Salobrenę w prowincji Grenada.  Z życia codziennego Hiszpanów  zainteresowała  nas oprócz mody  także kuchnia hiszpańska. To co poniżej opisujemy wynika z naszych doświadczeń i obserwacji.

             Hiszpanie są narodem szczęśliwym, bardzo towarzyskim i otwartym na turystów. Lubią spędzać czas poza domem w parkach, klubach i restauracjach. Hiszpania jest krajem leżącym w obszarze basenu Morza Śródziemnego, w związku z czym  tamtejszy rytm życia, zwyczaje i potrawy zależne są od klimatu śródziemnomorskiego.

Śniadania różnią się od naszych - są bardziej skromne i często spożywane na słodko. Może to być na przykład  kawa, ciasteczka moczone w kawie, croissant bądź jakiś inny rodzaj słodkiego pieczywa. Hiszpanie parzą kawę najczęściej w kawiarkach, kawa ma z reguły gorzkawy smak i zapach. Często do kawy przygotowują mocno przypieczone tosty. Jeśli nie kawa to świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. 

Obiad hiszpański zdecydowanie różnił się od polskiego.  Sjesty rozpoczyna się mniej więcej około godziny 12.00 i kończy około godziny 16.00. W tym czasie każda osoba idzie na obiad do domu bądź do restauracji czy baru. W Polsce jemy najczęściej dwa dania, zaś Hiszpanie jedzą jedno. Może to być na przykład zupa z owoców morza, zupa krem. Najbardziej znaną zupą Andaluzji jest gazpacho.

  • gazpacho- jest to krem z surowych, czerwonych warzyw, podawany na zimno z dodatkiem octu, miąższu chleba, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Podstawą tego dania jest pomidor, choć dodawana jest także papryka i ogórek.

Białe gazpacho bazuje na chlebie i czosnku, ale dodawane są migdały.

Innym przykładem potrawy obiadowej może być sałatka, makaron z sosem, mięso w oliwie,

  •  Paella to potrawa składająca się głównie z ryżu, warzyw i owoców morza, przyrządzana na płaskiej patelni z dwoma uchwytami

    Napisałem, że w paelli są owoce morza. Taka jest hiszpańska wersja tej potrawy. Andaluzja to region obfitujący w ryby i owoce morza.

Inną bardzo smaczną potrawą jest

  • tortilla de patatas- jest to hiszpańska tortilla składająca się z jaj i ziemniaków zapiekanych razem na patelni w formie placka. 

 

Niezbędnym dodatkiem do dań w Hiszpanii jest pieczywo, najczęściej w formie bagietki lub chleba tostowego, gdyż Hiszpanie nie znają takiego chleba, który jemy na co dzień. 

Po obiedzie czas jest na podwieczorek, na którym je się różne owoce od jabłka po figi i ananasy.

Około godziny 21.00 nadchodzi czas kolacji. Jest ona bardzo ciężka i syta. Bywają w niej  ciepłe dania, na przykład kotlety, smażone ziemniaki.  Często Hiszpanie spożywają też desery.

Do każdego dania zawsze będzie pasować lampka czerwonego wina. 

Innymi słynnymi potrawami są:

  •  Churros- jest to tradycyjny hiszpański deser. Jest to ciastko o przekroju gwiazdy, smażone na gorącym oleju, podawane z filiżanką roztopionej czekolady,
  • Arroz con leche- ryż z mlekiem i wanilią na gęsto, pieczony w piekarniku i podawany na zimno,
  • Turrón- odmiana nugatu, najczęściej sprzedawany w formie dużego batonu lub tabliczek. Głównymi  składnikami  są migdały (całe lub zmielone), cukier i miód,
  • Gambas a la plancha- krewetki zapiekane na grillu
  • Tapas- są to różnego rodzaju przekąski  
  • Patatas bravas-  ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem,
  • Jamón serrano i jamón iberico – szynki dojrzewające, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń rasy iberyjskiej
  • Chorizo– cała kategoria wieprzowych kiełbas przyprawianych dużą ilością papryki suszonej i pieprzem,
  • Queso manchego  to twardy ser owczy z La Manczy.  Świetnie sprawdza sie w sałatkach, na kanapkach. Do takiego sera najlepiej wybrać czerwone, mocniejsze wino. Może sangria – wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu.

To w telegraficznym skrócie kulinarna Hiszpania, ale wszędzie na świecie znajdziemy dobre rzeczy – wystarczy rozejrzeć się, poszukać….. 

    Krzysztof Kościelniak