Wypieki
Wielkanocna Pascha
To już kolejne nasze spotkanie przy wspólnym stole - tym razem coś klasycznego :)
Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska, przygotowywana z twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Te ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt... Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy.
Kolejna odsłona poznawania różnych kultur
Uczniowie najpierw dowiedzieli się w jaki sposób zaparzyć herbatkę po arabsku, a następnie z werwą wzięli się do pracy, by na końcu móc skosztować napoju rodem ze wschodu.
Dodatkowo wykonaliśmy tureckie ciasteczka. I chociaż pewności nie mamy czy w Turcji są one rzeczywiście popularne, to na pewno w swoim kształcie nawiązują do wspomnianego kraju, jak i całej kultury arabskiej.
Pieczemy pączki
Nasza szkoła po raz kolejny brała udział w akcji organizowanej przez Zakon Braci Mniejszych Kapucynów.
Na kiermaszu „Pączkujemy dla Afryki” sprzedawane były świeże pączki usmażone własnoręcznie przez uczniów klasy Vb i część uczniów klasy III gimnazjum w ramach projektu "Młody Asyż".Pita
Pierwszy wypiek - Pieczywo pita (z greckiego - 'pita' to placek).
Baklawa
Drugie spotkanie z kuchnią wschodu
Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich.