Kulinarne tradycje wielkanocne na świecie
We Francji bardzo popularne są pasztety. Podaje się też jajka przygotowane na wiele sposobów, np. w koszulkach ze szpinakiem. Niedzielnym zaś daniem jest słynny na cały glob un gigot d'agneau, czyli udziec jagnięcy.
Włosi oczywiście wybierają obowiązkowy makaron i lekkie sosy z dodatkiem warzyw. Znaną potrawą są też jajka po neapolitańsku - z pomidorami, oliwkami i filecikami anchois. W niedzielę wszyscy zasiadają do wytwornego obiadu, jedzą sopressante - świąteczną kiełbasę, baraninę z rożna oraz drożdżowe ciasto w kształcie gołębia, który symbolizuje dobrą nowinę oraz kończy, w radości, niedzielny posiłek.
W Hiszpanii serwowana jest tortilla (często z młodymi warzywami) i krem kataloński, ale tu właściwie każdy region podchodzi odmiennie do tradycji kulinarnej.
W Anglii spożywa się pieczoną jagnięcinę, podawaną z sosem miętowym, pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem. Typowym świątecznym przysmakiem są natomiast małe drożdżowe ciastka z owocami, na wierzchu których widnieje czerwony krzyż.
Jagnięcina jest podstawowym wielkanocnym mięsem w Grecji - podaje się tam tradycyjną zupę wielkanocną zwaną mayiritsa, przygotowywaną z jagnięcych podrobów, cytryn i koperku oraz chleb tsoureki, a w Wielkanocną Niedzielę obowiązkowe jest wspólne, wielogodzinne pieczenie barana. Podaje się go z ryżem i warzywami.
Czesi zajadają różnego rodzaju ciasta i słodycze, popijając je śliwowicą lub morelówką, Rosjanie lubią ciasto z rodzynkami.
Jak w przypadku niemal każdego posiłku, najważniejsze są jednak wspólnota i pozytywny nastrój. Święta Wielkanocne, poza refleksją nad istotą wiary chrześcijańskiej, mają wyzwolić w nas radość i moc na przejście przez kolejnych dwanaście miesięcy z podniesionym czołem.