Rozdział mięsa i mleka w kuchni żydowskiej

Ważny jest podział potraw na mięsne i mleczne (zawierające mleko i jego przetwory, np. masło, ser). Nie wolno ich razem przygotowywać ani jeść, gdyż jak mówi Biblia: „Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku matki”. Pociąga to za sobą wyposażenie kuchni w 2 zestawy sztućców, naczyń, ścierek, zlewów, piekarników. Nie wolno jeść potraw mlecznych tuż po mięsnych. Wymagana przerwa to 4–6 godzin. Mięsne po mlecznych można, ale trzeba odczekać pół godziny i przepłukać usta (po zjedzeniu twardego sera – 6 godzin przerwy).
Jarzyny, owoce, zboża, bakalie czy jajka są neutralne, czyli wolno je łączyć z mięsem i produktami mlecznymi bez ograniczeń. Przed przygotowaniem kasze, mąkę, bakalie, owoce i warzywa trzeba jednak przejrzeć, czy nie ma w nich robaków, a w przypadku jajek – śladów krwi.