Zapoznanie z kuchniami świata
Zapoznanie z kuchniami świata, przybliżenie wiedzy dotyczącej tradycyjnych potraw pochodzących z danej kuchni, rozpoznawanie tradycyjnych potraw, dotarcie do przepisów dań wykonywanych przez rodowitych mieszkańców danych terenów - to główne zadanie, które podjęliśmy w ramach naszych zadań projektowych.
Prezentacja odbyła się w dniu 06.05.2019r. w obecności Pana Dyrektora, nauczycieli, pracowników szkoły oraz koleżanek i kolegów. Zaprezentowaliśmy:
- Kuchnię meksykańską: nachios, chili con carne. Strojem zaakcentowaliśmy prezentowaną przez siebie kuchnię, co dodatkowo wpływało na pozytywny odbiór całości przedsięwzięcia.
- Kuchnię węgierską: przygotowaliśmy struclę oraz naleśniki podane z kilkoma rodzajami słodkich sosów.
- Kuchnię włoską: przygotowaliśmy pizzę w dwóch smakach oraz lazzanie.
- Kuchnię amerykańską: przygotowaliśmy brownies-ciasto czekoladowe, naleśniki z syropem klonowym, tartę z orzechami i rodzynkami.
- Kuchnię azjatycką: przygotowaliśmy wontony, zupa miso, kuleczki ryżowe z kurkumą. Dziewczęta zaaranżowały ponadto własne stanowisko wystawiennicze i strój oddający klimat krajów Dalekiego Wschodu.
- Kuchnię polską: dania takie jak: serniki, oponki, pieróg z ziemniaków, chleb, smalec z cebulą, proziaki znikały jak ciepłe bułeczki.
Repertuar smaków był imponujący. Wszystkich zachęcał do sięgania i kosztowania. Z całą pewnością nasza grupa, przejęci i zdyscyplinowani stanęliśmy na wysokości zadania. Praca nad projektem to również współpraca międzypokoleniowa, bowiem kulinarne doświadczenie, wskazówki i merytoryczna pomoc naszych mam i babć stanowiły nieocenioną pomoc.
O tym, że projekt został przyjęty bardzo gorąco nie trzeba nawet pisać – wystarczyło zobaczyć, jakim powodzeniem cieszyły się przygotowane dania i jak szybko znikały ze stołów.