Zapoznanie z kuchniami świata

Zapoznanie z kuchniami świata, przybliżenie wiedzy dotyczącej tradycyjnych potraw pochodzących z danej kuchni, rozpoznawanie tradycyjnych potraw, dotarcie do przepisów dań wykonywanych przez rodowitych mieszkańców danych terenów - to główne zadanie, które podjęliśmy w ramach naszych zadań projektowych.

Prezentacja odbyła się w dniu 06.05.2019r. w obecności Pana Dyrektora, nauczycieli, pracowników szkoły oraz koleżanek i kolegów. Zaprezentowaliśmy:

  1. Kuchnię meksykańską: nachios, chili con carne. Strojem zaakcentowaliśmy prezentowaną przez siebie kuchnię, co dodatkowo wpływało na pozytywny odbiór całości przedsięwzięcia.
  2. Kuchnię węgierską: przygotowaliśmy struclę oraz naleśniki podane z kilkoma rodzajami słodkich sosów.
  3. Kuchnię włoską: przygotowaliśmy pizzę w dwóch smakach oraz lazzanie.
  4. Kuchnię amerykańską: przygotowaliśmy brownies-ciasto czekoladowe, naleśniki z syropem klonowym, tartę z orzechami i rodzynkami.
  5. Kuchnię azjatycką: przygotowaliśmy wontony, zupa miso, kuleczki ryżowe z kurkumą. Dziewczęta zaaranżowały ponadto własne stanowisko wystawiennicze i strój oddający klimat krajów Dalekiego Wschodu.
  6. Kuchnię  polską: dania takie jak: serniki, oponki, pieróg z ziemniaków, chleb, smalec z cebulą, proziaki znikały jak ciepłe bułeczki.

Repertuar smaków był imponujący. Wszystkich zachęcał do sięgania i kosztowania. Z całą pewnością nasza grupa, przejęci i zdyscyplinowani stanęliśmy na wysokości zadania.  Praca nad projektem to również współpraca międzypokoleniowa, bowiem kulinarne doświadczenie, wskazówki i merytoryczna pomoc naszych mam i babć stanowiły nieocenioną pomoc.

O tym, że projekt został przyjęty bardzo gorąco nie trzeba nawet pisać – wystarczyło zobaczyć, jakim powodzeniem cieszyły się przygotowane dania i jak szybko znikały ze stołów.