Wycieczka do Warszawy na„Expo Sweet”
20 lutego 2019 r. byliśmy na targach „Expo Sweet” w Warszawie. To największe w Polsce targi branży lodziarskiej i cukierniczej. Piekarze też znajdą tam coś dla siebie…My widzieliśmy wypiek chleba gruzińskiego, czosnkowego, drożdżówek. Zobaczyliśmy, jak przygotowuje się kanapki panini z ciabatty, salami, mięsa, sera, szynki i warzyw. Zachwycił nas pokaz Mistrza cukiernictwa Emanuelle Di Biase – jego piękne ciasta i ciasteczka wegańskie, semifreddo wegańskie oraz dekoracje tortów i deserów na talerzach.(Semifreddo to deser, który pochodzi z Włoch i przypomina lody.) Na „Expo Sweet” nie tylko się podziwia piękne i pyszne wyroby mistrzów - wręcz artystów w swoim fachu, ale można także tych wszystkich smakołyków spróbować – czego nie omieszkaliśmy uczynić. Zapewne długo będziemy wspominać szwajcarskie praliny i batoniki z czekolady Arriba, czy znakomite lody... Jeszcze raz okazało się, że „ stół łączy” i że warto poznawać tradycje kulinarne innych narodów. Przesyłamy kilka zdjęć i zachęcamy do zobaczenia w przyszłym roku kolejnej edycji tych niezwykłych targów.