13. Przaśniki

Przaśny chleb, popularnie zwany macą, to ważna potrwaw żydowskich świąt Paschy - obchodzone są ona na pamiątkę uwolnienia z niewoli egipskiej, gdy w pośpiechu przygotowano taki właśnie chleb: bez zakwasu, niewyrośnięte płaskie placki. Podczas 8-dniowych Świąt Paschy, zwanych inaczej Świętem Przaśników, wolno spożywac tylko taki chleb. Dlatego także chleb Eucharystii to przaśniki, gdyż Jezus ustanowił ten sakrament w czasie uczty sederowej, wieczerzy paschalnej. Przypomnieliśmy sobie zatem historię wyjścia z Egiptu, dowiedzieliśmy o zwyczajach (zwłaszcza kulinarnych) święta Paschy i skosztowaliśmy przaśników. Przy okazji dowiedzieliśmy się znów kilku rzeczy o judaizmie i jego świętach, a chłopcy przymierzyli żydowski szal modlitweny - tałes, rytualną koszulkę z frędzlami czyli cicit oraz żydowskie nakrycia głowy: jarmułki zwane też kipami.