14. Tabbouleh - przysmak kuchni libańskiej

Tabbouleh to jedna z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich. Należy do klasyki tamtejszej kuchni, tak jak w Polsce sałatka jarznowa, tak w Libanie króluje właśnie tabbouleh. Ta libańska sałatka warzywna składa się z pomidorów, cebuli, ogórka z dodatkiem drobnej kaszy kuskus. Niezbędna jest duża ilość natki pietruszki, a także listki świeżej mięty oraz sok z cytryny i oliwa z oliwek. Po wierzchu można posypać ziarnami granatu, doprawić orientalną przyprawą - my tak robiliśmy: składniki te nadały jej nieziemskiego aromatu. Podaliśmy z listkem sałaty, poczęstowaliśmy personel szkoły; wszyscy  chwalili, że i smaczne, i zdrowe, i oryginalne. Wiele osób prosiło o przepis, tu też załączamy:

Składniki

  • szklanka kaszy kuskus
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 zielone ogórki,ewentualine 1 kiszony
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek mięty
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy orientalne

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotujmy dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
  2. Kaszę zalejmy wrzątkiem, odstawmy pod przykryciem, aż napęcznieje. Następnie kaszę przełóżmy na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody.
  3. Ogórek i pomidor umyjmy, pokrójmy w małą kostkę.
  4. Cebulę obierzmy i posiekajmy w drobną kostkę.
  5. Miętę i natkę pietruszki opłuczmy, osuszmy i posiekajmy.
  6. Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórek, cebulę oraz zieleninę umieśćmy w misce i wymieszajmy.
  7. Dodajmy wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszajmy.
  8. Po wierzchu posypmy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty, posiekaną natką, szczypiorkiem