14. Tabbouleh - przysmak kuchni libańskiej
Tabbouleh to jedna z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich. Należy do klasyki tamtejszej kuchni, tak jak w Polsce sałatka jarznowa, tak w Libanie króluje właśnie tabbouleh. Ta libańska sałatka warzywna składa się z pomidorów, cebuli, ogórka z dodatkiem drobnej kaszy kuskus. Niezbędna jest duża ilość natki pietruszki, a także listki świeżej mięty oraz sok z cytryny i oliwa z oliwek. Po wierzchu można posypać ziarnami granatu, doprawić orientalną przyprawą - my tak robiliśmy: składniki te nadały jej nieziemskiego aromatu. Podaliśmy z listkem sałaty, poczęstowaliśmy personel szkoły; wszyscy chwalili, że i smaczne, i zdrowe, i oryginalne. Wiele osób prosiło o przepis, tu też załączamy:
Składniki
- szklanka kaszy kuskus
- 2-3 pomidory
- 1-2 zielone ogórki,ewentualine 1 kiszony
- 1 mała cebula
- 1 pęczek mięty
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy orientalne
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności przygotujmy dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
- Kaszę zalejmy wrzątkiem, odstawmy pod przykryciem, aż napęcznieje. Następnie kaszę przełóżmy na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody.
- Ogórek i pomidor umyjmy, pokrójmy w małą kostkę.
- Cebulę obierzmy i posiekajmy w drobną kostkę.
- Miętę i natkę pietruszki opłuczmy, osuszmy i posiekajmy.
- Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórek, cebulę oraz zieleninę umieśćmy w misce i wymieszajmy.
- Dodajmy wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszajmy.
- Po wierzchu posypmy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty, posiekaną natką, szczypiorkiem