17. Smaczny, zdrowy, kolorowy: hummus cieciorkowy

Choć mięciutki i o leguminowej konsystencji, stanowi kość niezgody między Libanem a Izraelem, czy też w ogóle kulturą arabską i żydowską: kto pierwszy wpadł na pomysł tej smakowitej pasty. Nie nam o tym rozstrzygać, my możemy jedynie stwierdzić, że bardzo nam posmakowało! Wykonanie jest banalnie proste: ugotowaną ciecierzycę miksujemy z oliwką z oliwek, sokiem z cytryny i pastą sezamową tahini, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami - my mieliśmy jeszcze świetne orientalne przyprawy: zatar i mieszankę jemeńskich Żydów, które podkręciły smak tej pysznej i zdrowej pasty. A wykonaliśmy ją w trzech kolorowych wersjach: podstawowej, żółtawej, zielonej z zielonym groszkiem i pietruszką (też zieloną) oraz malinowej, z gotowanym burakiem. Jedliśmy z suchym pieczywem oraz rozmarynowymi krakersami: pycha!!! Niekórzy zabrali do domu, by poczęstować rodzinę, a my - ponieważ działaliśmy po lekcjach, zdąży;iśmy dać do degustacji pani vicedyrektor, jednej nauczycielce i dwom paniom sprzątającym: wszystkim ogromnie smakowało.