Działamy

 

 

  • mar1.jpg

    01. Z łykiem słowackiej Kofoli i wirtualnymi haluszkami - zaczynamy!

    Zaczynamy smakami naszego najbliższego sąsiada: Słowacji. Przy okazji krótkie wprowadzenie o kościołach reformowanych.

  • chal1.jpg

    02. Prawosławie, Ukraina i słonecznikowa chałwa

    Mieliśmy jechać do Lwowa. Własnie dziś. Mieliśmy poznawać jego wielokulturową historię i przywieźć słynne ukraińskie smakołyki. Ale nie pojechaliśmy - z powodu epidemii odry. Na pociechę zrobiliśmy chałwę z ziaren słonecznika, jaką robi się własnie na Ukrainie.

  • owchan.JPG

    03. Chanukija z owoców

    Z okazji żydowskiego święta Chanuki, które w tym roku przypadło na poczatek grudnia, poznaliśmy jego genezę, zapaliliśmy chanukowe świece, słuchaliśmy chanukowych opowieści, zagraliśmy w dreidl - bączek chanukowy i posmakowaliśmy chanukowych specjałów,a jeden nawet sami wykonaliśmy

  • piern.jpg

    04. Dzień Piernika i pięknego języka

    15. grudnia postanowiliśmy urządzić w szkole piernikowy dzień. A ponieważ 2 dni później wypada Dzień bez Przeklinania, przyszło nam do głowy, by te dni połączyć. Co z tego wyszło, zobaczcie sami

  • bn.jpg

    05. Stół wigilijny w naszej szkole

    Poznając inne tradycje religijne i kulinarne, nie zapominamy też o swoich. Wiadomo, że w naszej, chrześcijańskiej kulturze, najważniejszy jest stół wigilijny. Współtworzyliśmy go w naszej szkolnej wspólnocie - zarówno "artystycznie", jak i całkiem realnie

  • kutia1.jpg

    06. Kutia - ekumeniczna potrawa świąteczna

    Potrawa, która łączy rozłączonych braci :) Kutia. 

  • mez.jpg

    07. Stół i drzwi na Święto Objawienia Pańskiego

    Przy okazji Święta Objawienia Pańskiego przypomnieliśmy sobie lokalne zwyczaje kulinarne i wyjaśniliśmy znaczenie oznakowania drzwi domów podczas wizyty duszpasterskiej. Dowiedzieliśmy się też o innych oznaczaniach drzwi, w judaizmie, czyli o mezuzach

  • ikony1.jpg

    08. Ikony

    Ikona, rzeczywistość bogatsza niż tylko obraz

  • bulg.jpg

    09. Bułgarskie wakacje

    Kilka osób z naszej grupy odwiedziło w czasie wakacji Bułgarię. Niektórzy jednak nigdy w tym kraju nie byli, postanowiliśmy więc urządzić bułgarskie popołudnie, w czasie którego powspominamy, pokażemy pamiątki, a nawet podzielimy się bułgarskimi smakołykami. Jak się okazało: w bułgarskich kolorach narodowych.

  • walent.jpg

    10. Walentynkowy stół pełen warzyw

    Tym razem zadbaliśmy nie o własny stół. Zainspirowani akcją koła "Caritas" prowadzonego przez naszą koordynatorkę projektu, postanowiliśmy przygotować stół naszych rówieśników z Kongo i w same Walentynki zorganizowaliśmy zbiórke nasion warzyw dla placówki misyjnej.

  • czwartek1.jpg

    11. Tłusty Czwartek

    Pączki, pączusie, pączuszki! I, naturalnie, chrust - tłustoczwartkowej tradycji także i w naszej grupie musiało stać się zadość. 

  • apur.jpg

    12. "Uszy Hamana" i inne przyjemności święta Purim

    Purim to jedno z najbardziej radosnych świąt judaizmu. Ma ono nie tylko swoje potrawy, z najsłynniejszymi hamantaszami, ale i inne rytuały, w których uczestniczyliśmy przeprowadzając warsztaty w szkole. Naprawdę: działo się!

  • Prz.jpg

    13. Przaśniki

    Chrześcijańska Wielkanoc i żydowska Pascha wiążą się z sobą bardzo ściśle. W tym roku także Wielki Tydzień z Triduum Paschalnym spotkał się ze Świętem Przaśników, bo i tak określana bywa Pascha. Dlaczego? O tym były nasze warsztaty.

  • 1te.jpg

    14. Tabbouleh - przysmak kuchni libańskiej

    Tym razem odbyliśmy kulinarną podróż na Bliski Wschód. Sałatka, którą przygotowaliśmy, wywodzi się z Libii, ale jest popularna w całym rejonie.

  • tbr.jpg

    15. Stół Słowa Bożego

    W Tygodniu Biblijnym raczyliśmy się najpiękniejszymi fragmentami Pisma św. - za ich przygotowanie i podzielenie się dziękujemy "Młodemu Asyżowi Instal-Leśna". Inspirując się ich doświadczeniami urządziliśmy też maraton czytania Ewangelii wg św.Jana

  • POTRAWY_BUDDYJSKIE_!.jpg

    16. Kuchnia buddyjska

    W arkana kuchni buddyjskiej wprowadziła nas jedna z uczestniczek naszego projektu, Oliwia

  • hum.jpg

    17. Smaczny, zdrowy, kolorowy: hummus cieciorkowy

    Ostatnia przyrządzona przez nas potrawa, sałatka tabbuleh, pobudziła nasz apetyt na orientalne smaki. Tym razem postanowiliśmy przyrządzić pastę z ciecierzycy: hummus.

  • TRADYCYJNE_DANIA_SWIATECZNE_–.jpg

    18. Tradycyjne świąteczne potrawy kuchni żydowskiej

    Trochę teorii w formie prezentacji o kuchni żydowskiej

  • Swieta_po_norwesku.jpg

    19. Norweski świąteczny stół

    Tym razem Karola zabiera nas na północ, do Norwegii. Niektóre świąteczne potrawy nieco nas zszokowały!

  • mb.jpg

    20. Wyobrażenia Matki Bożej w różnych kulturach

    Wyjątkowo może nie o potrawach i stole, lecz czy na pewno nie? Przecież to ona dbała o stół w Nazarecie, ona była karmicielką Syna Bożego. A zatem zobaczmy jak Bożą Rodzicielkę wyobrażają sobie i czczą w różnych częściach świata.