Geneza kuchni Japońskiej
Japończycy to nie tylko jeden z najbardziej długowiecznych narodów świata – dużą rolę odgrywa tu tradycyjna japońska dieta. Na jej kształt wpłynęło, wyspiarskie położenie Japonii oraz tamtejsza religia i kultura. Dzięki nadmorskiemu klimatowi, japońska kuchnia pełna jest ryb, owoców morza i wodorostów. Dodatkowo, to nie potrawy pieczone, gotowane i smażone były tam wyznacznikiem cywilizacji, tylko wręcz przeciwnie - surowe oraz lekkostrawne dania podawane na zimno. Na kształt takiej tradycji kulinarnej ogromny wpływ miała religia dyktująca jak, co i kiedy należy jeść. Buddyzm i szintoizm (rodzima religia Japonii), czyli dwa najbardziej rozpowszechnione systemy, dbają o to, by w jedzeniu, podobnie jak i w reszcie życia, nie dopuszczać do nadużywania pokus. Dlatego też mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni bardzo rygorystycznie wystrzegają się przejadania.