Wielkanoc we Włoszech i Grecji
Wielka Niedziela we Włoszech zaczyna się przebogatym śniadaniem, z jajkiem i wędlinami, spożywanymi po tygodniowym poście. Jednak głównym posiłkiem dnia jest obiad. Włosi delektują się wówczas jagnięciną, smażonymi karczochami i młodymi ziemniakami. Ze słodkości przygotowują Colombie czyli babkę w kształcie gołębia z migdałami i czekoladą. Dzieci natomiast czekają na wielkie czekoladowe jaja z drobnymi niespodziankami.
Grecy Niedzielne śniadanie zastąpili uroczystym obiadem, podczas którego spożywają tradycyjną zupę cytrynową z wnętrznościami głównie wątrobą barana – zwaną magiritsa. A na rożnie w Niedziele Wielkanocną piecze się barana lub jagnię.Poza baraniną Grecy jedzą jaja barwione w Wielki Czwartek na czerwono, ciasto podobne w smaku do chałki zwane tsureki oraz ciasteczka kulurakia. A poza tym podczas świątecznego obiadu spożywa się wszystko co tylko wymyśli gospodarz domu.