Dzień Niepodległości Rogale Świętomarcińskie.

 Do projektu Młody Asyż przystąpiliśmy w listopadzie. 11 listopada to
Święto Odzyskania Niepodległości, w tym roku szczególnie ważna, setna
rocznica.
Jest to też święto św. Marcina.
Święty Marcin z Tours jest świętym kościoła katolickiego i
prawosławnego. Był rzymskim żołnierzem. Tradycja mówi, iż jadąc drogą
napotkał półnagiego żebraka, któremu oddał swój płaszcz. Dzień św.
Marcina jest szczególnie obchodzony w Poznaniu. Obok festynu i
pochodu na którego czele jedzie św. Marcin szczególną rolę tego dnia
pełnią rogale świetomarcińskie. Zwyczaj wypiekania rogali sięga czasów
pogańskich. Później chrześcijanie przejęli ten zwyczaj łącząc go z
postacią św. Marcina – kształt rogala miał przypominać zgubioną
podkowę jego konia. Tradycja w obecnej formie najprawdopodobniej
rozpoczęła się w 1891roku, kiedy to proboszcz poznańskiej parafii pod
wezwaniem właśnie świętego Marcina, poprosił wiernych, by wzorem
swego patrona zrobili coś dobrego dla biednych. Obecny na mszy
cukiernik Józef Melzer namówił swego szefa, by upiec rogale, które
bogaci poznaniacy kupowali a biedni otrzymywali za darmo.
Na naszych zajęciach po zapoznaniu się z postacią świętego Marcina,
obejrzeliśmy film o tym jak rogale w Poznaniu powstają. Następnie
przystąpiliśmy do omawiania, oglądania produktów potrzebnych do
produkcji rogali oraz zdjęć z kolejnych etapach ich powstania. Ponieważ
jest to proces bardzo długi, rogale przygotowała wcześniej nasz opiekun
– p. Darwina, a my skupiliśmy się na ich smakowaniu, co było czynnością
nadzwyczaj przyjemną.