Pascha

Pascha
Opiekunka naszej grupy brała udział w Sederze Paschalnym, który miał miejsce w Krakowie w Centrum Ressurectionis u ojców Zmartwychwstanców. Spotkaniu przewodniczyli i celebrowali Rita i Hylan Slobodkin. Dzięki opowieści oraz zdjęciom z tego niezwykłego spotkania mogliśmy przeżywać przygotowania do Święta Paschy. Przypomnieliśmy sobie historię wyjścia Izraelitów z niewoli egipskiej. Dowiedzieliśmy się jak wygląda u Żydów Wieczerza paschalna. Jakie potrawy spożywają i co one oznaczają. 
• Maca - chleb niekwaszony, chleb niedoli, który Izraelici jedli w ziemi egipskiej.
• Opieczona kość baranka - przypominająca baranka paschalnego.
• Pietruszka - symbolizująca nadejście wiosny i nowe życie.
• Słona woda, mówiąca o łzach narodu żydowskiego w niewoli egipskiej.
• Bejca - pieczone jajko, przypominające ofiarę baranka.
• Maror - gorzkie zioła - symbolizujące gorycz niewoli.
• Charoset - mieszanina drobno posiekanych jabłek z miodem i bakaliami,  symbolizująca zaprawę używaną przez Izrealitów w Egipcie, podczas niewolniczych  prac budowlanych.
• Wino lub sok winogronowy, spożywane czterokrotnie podczas wieczerzy.