Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek
W Tłusty Czwartek tradycyjnie zajadamy się pączkami :-) Nasza grupa skorzystała z okazji i przygotowała w szkole kiermasz słodkości. Dochód z kiermaszu przekazaliśmy na misje w ramach akcji "Wyślij pączka do Afryki".
Każdy uczestnik projektu miał za zadanie przynieść słodkie wypieki, które były rozprowadzane wsród naszych rówieśników i nauczycieli. Część z nas zakupiła pączki w cukierni. Znaleźli się też chętni, by samodzielnie lub z pomocą rodziców przygotować słodkości. 
I tak na naszym stoisku pojawiły się:

chruściki, inaczej zwane faworkami - są to chrupiące ciasteczka wyglądające jak kokardki. Wypiek pochodzi z Litwy i Niemiec.

Nie zabrakło też domowych pączków, po śląsku zwanych kreplami. Pączki wykonywane są z ciasta drożdzowego i smażone na głębokim tłuszczu, najlepiej smalcu. Zwyczaj nadziewania pączków słodkim nadzieniem najprawdopodobniej został zapożyczony z kuchni arabskiej.
Nawet chłopcy potrafią piec. Staś jest mistrzem w pieczeniu muffinek, czyli słodkich babeczek, popularnych m.in w Usa i Kanadzie.
Furorę zrobiły Cake popy czyli ciasteczkowe lizaki oraz ciasteczkowe grzybki.
Kolorowe donuty, czyli pączki z dziurką bez nadzienia cieszyły się popularnościa wsród najmłodszych naszych uczniów.
Były też pączki hiszpańskie czyli gniazda - wypiek z ciasta parzongo wyciskanego na głęboki olej, oblanego słodkim lukrem.
Nasza akcja cieszyła się dużym powidzeniem i zakończyła sukcesem. Mogliśmy podzielić się z rówieśnikami z Afryki sercem i wsparciem materialnym. Dla nas była to okazja do poznania słodkich, karnawałowych wypieków z różnych stron świata.