Oblicza Smaków na Targach Bożonarodzeniowych
Okres przedświąteczny jest czasem kupowania prezentów, szukania ciekawych ozdób na choinkę czy inspiracji na wyszukane potrawy.
Niezastąpionym miejscem do tego są Targi Bożonarodzeniowe, które co roku odbywają się na Rynku Głównym w Krakowie.
Mają one wielowiekową tradycję i towarzyszy im szereg wydarzeń takich jak pochód Mikołajów, Korowód Kolędniczy czy Konkurs Szopek. W ostatnich latach zostały wielokrotnie wyróżnione. W 2014 roku miesięcznik Elle uznał Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie za jeden z 10 najlepszych i najpiękniejszych na świecie. Podobnie uczynił 2 lata później CNN, podkreślając wyjątkowy wybór artykułów dekoracyjnych ręcznie robionych oraz niesamowitą atmosferę. Do odwiedzenia targów zachęcał gorąco prestiżowy dziennik brytyjski „The Guardian", a także „Newsweek" czy wydawany w Tajwanie miesięcznik „Wesele”. Ten ostatni polecił Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie jako jedną z 12 najciekawszych podróży poślubnych! Co więcej, wysoką renomę targów potwierdzają wyróżnienia branżowe, w tym otrzymane w 2017 roku godło „Teraz Polska”.
Targi Bożonarodzeniowe są niesamowicie wielobarwne. To nie tylko tysiące kolorów różnego rodzaju artykułów dekoracyjnych, świecidełek i bibelotów, ale przede wszystkim międzynarodowe towarzystwo wystawców z kilku państw m.in. z Litwy, Ukrainy, Słowacji, Holandii, Turcji i Węgier.
Przechodząc pomiędzy kramami co chwilę można było się zachwycić czymś innym. A to ręcznie malowanymi bombkami albo oryginalnymi ozdobami choinkowymi z drewna, słomy czy włóczki, czy też wielokolorowymi stroikami, ciekawymi wyrobami z wełny, drewna, ceramicznymi i ze szkła artystycznego, a także biżuterią i różnymi pamiątkami.
Kolorowo i aromatycznie było też na straganach ze smakołykami z różnych stron świata. Z jednej strony bardzo swojskie smaki, jak chleb na zakwasie, potrawy z grilla, tradycyjne zupy, oscypek prażony na grillu z żurawiną, pyszne pierogi czy tradycyjne wędliny z Podhala a z drugiej… przykuwający naszą uwagę wystawcy z innych krajów, którzy serwowali specjały charakterystyczne dla swoich tradycji kulinarnych - doskonałą i naturalną chałwę turecką, hiszpańskie churros czy węgierskie pasty paprykowe.
A wszystko przy dźwiękach kolęd oraz piosenek świątecznych z całego świata.
MAGIA ŚWIĄT… przy wspólnym stole – stole nie tylko bogatym w potrawy i dekoracje, ale więzi międzyludzkie i dialog bez barier.