Amoniaczki

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości placówki kultury Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej kultywującej tradycje regionu.

 

 

Amoniaczki

 

 

Składniki:

50 dag mąki

20 dag cukru pudru

20 dag masła

4 jajka

15 ml śmietany

1 łyżka amoniaku spożywczego

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, amoniak oraz cukier.  

Zagnieść ciasto kruche, czyli siekać składniki nożem, następnie dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto łącząc składniki w kulę, dodając jeszcze śmietanę. Ciasto lekko rozwałkować, następnie na rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wycinać ciastka i ozdobić cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 15 minut (podczas pieczenia będzie wydobywał się intensywny zapach, ale całkowicie zniknie on po upieczeniu).