Pierogi z kapustą, grzyby na mleku

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości placówki kultury Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej kultywującej tradycje regionu.

 

 

Składniki:

Grzyby na mleku

300 g grzybów suszonych

2 cebule

100 g masła

200 g śmietany

2 łyżki mąki

Sól

Pieprz

 

Ciasto na pierogi

½ kg mąki

2 łyżki oleju

2 jajka

½ szklanki letniej wody

½ letniego mleka

 

Farsz

1 kg kiszonej kapusty

3 cebule

200 g masła

pieprz czarny, pieprz ziołowy

sól

 

Przygotowanie

Grzyby moczyć przez 12 godzin w wodzie. Następnie ugotować, odcedzić, pokroić drobno  i dodać podsmażoną, również pokrojoną cebulę. Wywar z grzybów połączyć z mlekiem i dodać śmietanę z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko połączyć i całość zagotować.

Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Następnie odcedzić i dodać podsmażoną na maśle cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku, przygotowując farsz do pierogów.

Ciasto na pierogi dobrze zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować cienko i wykrawać krążki. Do krążków dodać przygotowany farsz sporządzony z ugotowanej kapusty połączonej z cebulą i wrzucić do wrzącej osolonej wody.

Ugotowane pierogi podawać polane sosem zrobionym z grzybów na mleku.