Humus z dyni

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie (The Jewish Community Centre of Krakow). JCC to ośrodek integrujący środowiska żydowskie oraz  otwarty na wszystkich zainteresowanych życiem żydowskim w Polsce.

 

 


Składniki:
1 średnia dynia
sok z cytryny
ząbek czosnku
pierz cytrynowy
kmin rzymski
cynamon
sól
oliwa z oliwek – jedna łyżka
2 łyżki pasty tahini


Przygotowanie:
Usunąć pestki z przekrojonej dyni. Warzywo opiec w piekarniku. Następnie wyciągnąć miękki miąższ i zmiksować na gładką masę. Dodać cztery łyżki soku z cytryny i ząbek czosnku. Całość przyprawić kminem rzymskim, pieprzem, oliwą, wedle uznania cynamonem. Na koniec dodać dwie łyżki pasty tahini i wymieszać.