Amoniaczki
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości placówki kultury Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej kultywującej tradycje regionu.
Amoniaczki
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag masła
4 jajka
15 ml śmietany
1 łyżka amoniaku spożywczego
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, amoniak oraz cukier.
Zagnieść ciasto kruche, czyli siekać składniki nożem, następnie dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto łącząc składniki w kulę, dodając jeszcze śmietanę. Ciasto lekko rozwałkować, następnie na rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wycinać ciastka i ozdobić cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 15 minut (podczas pieczenia będzie wydobywał się intensywny zapach, ale całkowicie zniknie on po upieczeniu).