Świąteczne pierogi
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki w Gminie Puck, kultywującego tradycje regionu.
Składniki:
2 szklanki przesianej mąki
2 jajka
Szczypta soli
Trochę oleju
Gorąca woda
Farsz
80 g drobno pokrojonych suszonych grzybów namoczonych wcześniej w wodzie (np. cała n
oc)
1 cebula
300 g kiszonej kapusty
Przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie
Przygotowanie:
Cebulę i kapustę drobno posiekać, dodać grzyby, przyprawy i wodę, dusić na małym ogniu przez godzinę. Ciasto dobrze zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować cienko i wykrawać krążki. Do krążków dodać przygotowany farsz i wrzucić do wrzącej osolonej wody.