Świąteczne pierogi

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki w Gminie Puck, kultywującego tradycje regionu.

 

 

Składniki:
2 szklanki przesianej mąki
2 jajka
Szczypta soli
Trochę oleju
Gorąca woda

Farsz
80 g drobno pokrojonych suszonych  grzybów namoczonych wcześniej w wodzie (np. cała n
oc)
1 cebula
300 g kiszonej kapusty
Przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie

Przygotowanie:
Cebulę i kapustę drobno posiekać, dodać grzyby, przyprawy i wodę, dusić na małym ogniu przez godzinę. Ciasto dobrze zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować cienko i wykrawać krążki. Do krążków dodać przygotowany farsz i wrzucić do wrzącej osolonej wody.