Dziedzictwo kulinarne Kresów w tradycji świąt Bożego Narodzenia
Dziedzictwo kulinarne Kresów w tradycji świąt Bożego Narodzenia
Przed świętami uczniowie klas 7 – w tym grupa projektowa- uczestniczyli w lekcji online organizowanej przez Centrum Kulturalne w Przemyślu, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie pt. „Dziedzictwo kulinarne Kresów w tradycji świąt Bożego Narodzenia”.
Dziedzictwo kulturowe tamtych terenów do dziś urzeka swoim bogactwem i kolorytem. Jego częścią jest dziedzictwo kulinarne, wyjątkowo wyeksponowane w tradycyjnym przeżywaniu Świąt Bożego Narodzenia. Podczas lekcji dowiedzieliśmy się dużo o zwyczajach bożonarodzeniowych tamtych terenów. Uczniowie ubrani byli w tradycyjne stroje z minionych lat, w tle odgywali scenki „z życia kresowego wzięte” natomiast zaproszeni prelegenci przybliżali tadycje i zwyczaje Kresów dawnej Rzeczypospolitej. Wigilijne potrawy kresowe przygotowali uczniowie i nauczyciele z rzeszowskich szkół we współpracy z Panem Mieczysławem Czytajło – znawcą kuchni kresowej.
Wywodzące się z Kresów wigilijne potrawy i zwyczaje są kultywowane również współcześnie, czego często nie jesteśmy świadomi przy naszych wigilijnych stołach…