Chaczapuri z Gruzji

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Redakcji cerkiew.pl oraz programowi kulinarnemu kuchnia.cerkiew.pl  kultywującemu tradycje regionu.

 

 

Składniki:
0,5 kg mąki
300 ml ciepłej wody
4-5g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru.
20 ml oleju roślinnego
Farsz
Czerwona suszona fasola
Cebula
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć w wodzie, następnie wymieszać z podsmażoną cebulą i dodać przyprawy. Wszystko zmielić na jednolita masę.
Do dużej miski dodać mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę i olej. Mieszać do czasu, aż składniki się połączą i powstanie zwarta masa nieprzywierająca do ścianek naczynia. Wyrabiać jeszcze około 10 minut do czasu, aż będzie całkowicie gładkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Ciasto odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować kawałki ciasta na kształt niewielkich placków. Placki napełnić farszem i złożyć na kształt koperty. Piec w temperaturze 180 st. C. przez 15 minut.