Potrawy świata

Uczty i spotkania przy suto zastawionym stole to zjawisko charakterystyczne dla każdej kultury. Wspólne biesiady towarzyszyły ważniejszym wydarzeniom o dużej randze dla danej społeczności.

Tradycje kulinarne i sposób przyrządzania potraw stanowią cześć bogatego dziedzictwa kulturowego. Kuchnie opierają się na regionalnych surowcach i produktach, a sposoby przyrządzania potraw są zgodne z tradycyjną recepturą. Prezentowane w naszym projekcie dania reprezentują różne kraje, regiony, kultury i zwyczaje. Materiały „Potraw świata” przygotowane zostały przez uczestników VI edycji projektu „Oblicza Dialogu” (hasło: „Przy wspólnym stole. Obrzędy i tradycje kulinarne w różnych kulturach i religiach.”)

 

Źródło:
H. Makała, „Kultura żywieniowa a turystyka – obszary wspólnych zainteresowań”.
www.obliczadialogu.pl
Strony projektu Oblicza Dialogu 2018/19 - Przy wspólnym stole. Obrzędy i tradycje kulinarne w różnych kulturach i religiach.

 

Odsłuchaj artykuł