Hałuszki

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości placówki kultury Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej kultywującej tradycje regionu.

 

 

Składniki:
10 ziemniaków
3 ziemniaki ugotowane
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masło
cebula
sól

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, następnie wycisnąć z nich wodę przy pomocy ściereczki. Do wyciśniętych surowych ziemniaków dodać potłuczone ziemniaki gotowane (ostudzone). Do potrawy dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Wszystko należy dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Dla smaku można dodać odrobinę soli. Z tak przygotowanej masy należy formować niewielkie kulki. Hałuszki gotuje się w osolonej wodzie ok. 20 min 9aż wypłyną na wierzch). Można podawać z masłem i podsmażoną cebulką.