Kruszonka z jabłkami

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Redakcji cerkiew.pl oraz programowi kulinarnemu kuchnia.cerkiew.pl  kultywującemu tradycje regionu.

 

 

Składniki:
3 szklanki mąki
Kostka margaryny
3 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
jabłka
cynamon

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, by stała się bardziej puszysta i utrzeć z margaryną na jednolitą masę. Dodać równocześnie do masy 3 żółtka i śmietanę, proszek do pieczenia i łyżkę cukru.  Powstaje ciasto podzielić na pół. Jeden jego kawałek delikatnie rozwałkować i ułożyć na blachę. Jabłka obrać,  posypać cynamonem i ułożyć na cieście. Drugi kawałek ciasta rozrywać na drobne części i ułożyć na jabłkach. Piec ok. 30 minut.