Kuchnia indyjska

Dania kuchni indyjskiej i kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw.

W Indiach przyprawy nie tylko są dodatkiem smakowym, ale zgodnie z tradycyjną medycyną mają także działanie lecznicze, dlatego są powszechnie dodawane nie tylko do dań obiadowych, ale również napojów i deserów.

Najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra. W kuchni indyjskiej wykorzystywane są również mieszanki przypraw. Najpopularniejszą z nich jest garam masala. Dzięki mieszankom osiągnięcie jednocześnie intensywnego aromatu oraz balansu poszczególnych smaków jest znacznie łatwiejsze. Kolejnym ułatwieniem są pasty curry, które również ułatwiają wydobycie z dania wszystkich smaków.

Wzajemne oddziaływanie różnych kultur, religii, zwyczajów i upodobań wzbogaciło regionalne kuchnie hinduskie.
Tajniki tradycyjnej induskiej sztuki kulinarnej przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie.

 

Serdeczne podziękowania za pomoc w przygotowaniu materiałów merytorycznych, filmowych i fotograficznych do projektu składamy blogowi kulinarnemu Viren Gotuje.