Kulebiak

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Redakcji cerkiew.pl oraz programowi kulinarnemu kuchnia.cerkiew.pl  kultywującemu tradycje regionu.

 

 


Składniki:

farsz
500 g kiszonej kapusty
25 g suszonych grzybów
25 g świeżych grzybów
warzywa – marchewka, cebula
przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
olej do smażenia

ciasto
4 szklanki mąki krupczatki i mąki tortowej
4 dkg drożdży
8-10 łyżek wrzącej wody i oleju
sól lub vegeta


Przygotowanie:
Składniki na farsz ugotować i ostudzić. Zmielić w maszynce i ostudzić. Dodać podsmażoną cebulkę. W misce rozrobić mąkę, drożdże, olej, gorącą wodę i przyprawy. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na papierze do pieczenia  i nałożyć farsz. Zwinąć jak roladę. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 st. Podawać pokrojony w plastry