Pierogi z kapustą, grzyby na mleku
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości placówki kultury Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej kultywującej tradycje regionu.
Składniki:
Grzyby na mleku
300 g grzybów suszonych
2 cebule
100 g masła
200 g śmietany
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Ciasto na pierogi
½ kg mąki
2 łyżki oleju
2 jajka
½ szklanki letniej wody
½ letniego mleka
Farsz
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule
200 g masła
pieprz czarny, pieprz ziołowy
sól
Przygotowanie
Grzyby moczyć przez 12 godzin w wodzie. Następnie ugotować, odcedzić, pokroić drobno i dodać podsmażoną, również pokrojoną cebulę. Wywar z grzybów połączyć z mlekiem i dodać śmietanę z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko połączyć i całość zagotować.
Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Następnie odcedzić i dodać podsmażoną na maśle cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku, przygotowując farsz do pierogów.
Ciasto na pierogi dobrze zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować cienko i wykrawać krążki. Do krążków dodać przygotowany farsz sporządzony z ugotowanej kapusty połączonej z cebulą i wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Ugotowane pierogi podawać polane sosem zrobionym z grzybów na mleku.