Weselny korowaj

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Redakcji cerkiew.pl oraz programowi kulinarnemu kuchnia.cerkiew.pl  kultywującemu tradycje regionu.

 

 

Składniki:
0,5 l mleka krowiego
1 kg mąki
10 dag drożdży
śmietana
1,5 szklanki cukru
5 wiejskich jaj
sól
ew. cukier waniliowy

Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże i śmietanę . Postawić do wyrośnięcia. Ubić pianę z białek, dodać do niej żółtka i 1,5 szklanki cukru i cukier waniliowy. Gdy rozczyn podrośnie dodać ubite jajka z cukrem, a następnie mąkę. Tak przygotowaną masę należy ugniatać co najmniej kilkanaście minut dodając jeszcze mąki w miarę potrzeb. Piec w piecu chlebowym w naczyniu o okrągłym, wysokim kształcie, ok. 50 minut. Po wyjęciu i wystygnięciu udekorować gąskami, figurkami i innymi ozdobami.