Placki na blasze
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości serwisu "Kuchnia Śląska" (www.kuchnia-slaska.pl ) kultywującego tradycje regionu.
Składniki:
1 kilogram ziemniaków
3 jajka
50 dag mąki
1 mała cebula
sól, pieprz do smaku
3 łyżki stołowe masła lub smalcu
Przygotowanie:
Ziemniaki utrzeć na tarce lub w urządzeniu mechanicznym i odlać z nich sok, dodać jaja, drobno posiekaną cebulę, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Smażyć na kuchennym piecu węglowym lub przygotowanej blasze bez tłuszczu do uzyskania ciemnego koloru. Podawać przekrojone, z dodatkiem masła lub smalcu w środku. Placki na blasze nie nadają się do spożywania na zimno. Dawne gospodynie podczas przygotowywania tej potrawy układały placki kolejno jeden na drugim (w miarę smażenia) przekładając je albo masłem (zwyczaj ten pochodzi z Beskidów), albo - typowo po śląsku - smalcem lub wytopioną słoniną.