Sałatka Fattusz

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie (The Jewish Community Centre of Krakow). JCC to ośrodek integrujący środowiska żydowskie oraz  otwarty na wszystkich zainteresowanych życiem żydowskim w Polsce.

 

 

Składniki:
miseczka ugotowanej cieciorki
różne rodzaje sałat, np. lodowa, rzymska, rukola itp.
pomidorki koktajlowe
plasterki czerwonej cebuli
pokrojona paprykę pokrojony świeży ogórek
pokrojona natka pietruszki
sok z cytryny
pasta tahini
kmin rzymski
suszony czosnek
pieprz cytrynowy
sól
zatar (aromatyczna mieszanka ziół i przypraw na bazie tymianku)
papryczka chili
olej
pita

Przygotowanie:
Cieciorkę z solą, kminem i pieprzem podsmażyć na oleju na patelni. Na podgrzanym oleju podsmażyć także pokrojoną pitę przyprawioną zatarem i suszonym czosnkiem z solą. W dużej misce wymieszać różne rodzaje sałat i pokrojonych warzyw, przyprawić do smaku. Skropić sokiem z cytryną i oliwą. Dodać kawałki pity i cieciorkę, zamieszać. Wszystko polać sosem tahini zrobionym z dwóch łyżek pasty tahini, soku z połówki cytryny oraz odrobiny wody.